Wyborne fluffy pancakes. Te puszyste placki japońskie oczarują waniliowym aromatem

Dieta wegetariańska
Puszyste fluffy pancakes to japońskie placuszki waniliowe, które dosłownie rozpływają się w ustach. Przepis na przysmak z Kraju Kwitnącej Wiśni nie jest skomplikowany, więc warto z niego skorzystać i zaskoczyć bliskich tym oryginalnym daniem. Fluffy pancakes sprawdzą się zawsze i będą smakować każdemu.
Jak się robi fluffy pancakes?
Przyrządzenie japońskich placuszków nie jest trudne. Przepis jest nie tylko łatwy, ale i szybki. Najpierw należy wymieszać żółtka z mlekiem, a następnie dodać suche składniki, czyli mąkę i proszek do pieczenia. Białka trzeba ubić ze szczyptą soli i wymieszać z cukrem. Biała ubija się tak długo, aż staną się sztywne i błyszczące. Dodaje się je stopniowo do masy z żółtek i mąki i miesza, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto. Za pomocą łyżki nakłada się porcje ciasta i smaży z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym na patelni.
Przepis na fluffy pancakes
- Przepis na puszyste placki japońskie nie jest trudny.
- Przygotowanie ciasta zajmuje około 15 minut i tyle samo wynosi czas smażenia placków.
- Chociaż przepis pochodzi z kuchni japońskiej, wszystkie składniki to produkty łatwo dostępne w większych i mniejszych polskich sklepach. Do fluffy pancakes używa się tradycyjnych składników jak mąka pszenna, jajka, mleko, cukier czy ekstrakt waniliowy.
- Fluffy pancakes można usmażyć, używając okrągłych metalowych foremek.
Z czym podawać fluffy pancakes?
Japońskie placki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu i właśnie tak powinno się je podawać. Odstawione na jakiś czas mogą opaść i nie być już tak dobre jak zaraz po zdjęciu z patelni. Fluffy pancakes pysznie smakują same, ale japoński przysmak urozmaicą różne dodatki. Puszyste placki można podać z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym lub z agawy. Doskonale smakują z polewą czekoladową i bitą śmietaną czy lodami. Można serwować je w towarzystwie świeżych owoców i listków mięty.
SKŁADNIKI
- 150 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 5 białek
- 3 żółtka
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka roztrzepać z mlekiem i ekstraktem waniliowym.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy z żółtek. Wymieszać do połączenia składników.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec stopniowo wsypywać cukier i ubijać, aż białka staną się sztywne i błyszczące.
- Ubite białka stopniowo dodawać do mąki z żółtkami i mieszać do połączenia składników. Całość powinna być lekka i puszysta.
- Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placuszki.
- Gdy ciasto urośnie i pojawią się na nim bąbelki, należy odwrócić je na drugą stronę i smażyć około 3 minut. Pod koniec smażenia patelnię można przykryć pokrywką.
- Podawać od razu z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, owocami i bitą śmietaną.