Fluffy pancakes. Puszyste placki japońskie, które oczarują waniliowym aromatem

fluffy pancakes
Autor: Shutterstock Fluffy pancakes, czyli placki japońskie, to zachwycający puszysty przysmak.
łatwy
30 min
4

Puszyste fluffy pancakes to japońskie placuszki, które zachwycą smakiem i waniliowym aromatem. Przepis na ten przysmak nie jest skomplikowany, więc warto z niego skorzystać i zaskoczyć bliskich tym oryginalnym daniem prosto z Japonii. Fluffy pancakes sprawdzą się zawsze i będą smakować każdemu.

Jak zrobić fluffy pancakes?

Przyrządzenie japońskich placuszków zaczynamy od wymieszania żółtek z mlekiem, a następnie dodajemy do nich suche składniki, czyli mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo wsypujemy cukier. Biała ubija się tak długo, aż staną się sztywne i błyszczące. Dodajemy je stopniowo do masy z żółtek i mąki i mieszamy, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto. Za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym na patelni.

Przepis na fluffy pancakes

  • Przepis na puszyste placki japońskie nie jest trudny.
  • Przygotowanie ciasta zajmuje około 15 minut i tyle samo wynosi czas smażenia placków.
  • Lista składników to produkty łatwo dostępne w większych i mniejszych sklepach. Do fluffy pancakes używa się tradycyjnych składników jak mąka pszenna, jajka, mleko, cukier czy ekstrakt waniliowy.
  • Fluffy pancakes można usmażyć, używając okrągłych metalowych foremek.

Z czym podawać fluffy pancakes?

Japońskie placki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu i właśnie tak powinno się je podawać. Odstawione na jakiś czas mogą opaść i nie być już tak dobre jak zaraz po zdjęciu z patelni. Fluffy pancakes pysznie smakują same, ale japoński przysmak urozmaicą różne dodatki. Puszyste placki można podać z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym lub z agawy. Doskonale smakują z polewą czekoladową i bitą śmietaną czy lodami. Można serwować je w towarzystwie świeżych owoców i listków mięty.

SKŁADNIKI

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 5 białek
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka roztrzepać z mlekiem i ekstraktem waniliowym.
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy z żółtek. Wymieszać do połączenia składników.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec stopniowo wsypywać cukier i ubijać, aż białka staną się sztywne i błyszczące.
  • Ubite białka stopniowo dodawać do mąki z żółtkami i mieszać do połączenia składników. Całość powinna być lekka i puszysta.
  • Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placuszki.
  • Gdy ciasto urośnie i pojawią się na nim bąbelki, należy odwrócić je na drugą stronę i smażyć około 3 minut. Pod koniec smażenia patelnię można przykryć pokrywką.
  • Podawać od razu z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, owocami i bitą śmietaną.
Przepis na zielone naleśniki
Anna Szulc-Górska
więcej