Wyborne fluffy pancakes. Te puszyste placki japońskie oczarują waniliowym aromatem

fluffy pancakes
Autor: Shutterstock, Shutterstock Fluffy pancakes to puszyste placki japońskie z waniliową nutą.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Puszyste fluffy pancakes to japońskie placuszki waniliowe, które dosłownie rozpływają się w ustach. Przepis na przysmak z Kraju Kwitnącej Wiśni nie jest skomplikowany, więc warto z niego skorzystać i zaskoczyć bliskich tym oryginalnym daniem. Fluffy pancakes sprawdzą się zawsze i będą smakować każdemu.

Jak się robi fluffy pancakes?

Przyrządzenie japońskich placuszków nie jest trudne. Przepis jest nie tylko łatwy, ale i szybki. Najpierw należy wymieszać żółtka z mlekiem, a następnie dodać suche składniki, czyli mąkę i proszek do pieczenia. Białka trzeba ubić ze szczyptą soli i wymieszać z cukrem. Biała ubija się tak długo, aż staną się sztywne i błyszczące. Dodaje się je stopniowo do masy z żółtek i mąki i miesza, aż wszystkie składniki połączą się w jednolite ciasto. Za pomocą łyżki nakłada się porcje ciasta i smaży z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym na patelni.

Przepis na fluffy pancakes

  • Przepis na puszyste placki japońskie nie jest trudny.
  • Przygotowanie ciasta zajmuje około 15 minut i tyle samo wynosi czas smażenia placków.
  • Chociaż przepis pochodzi z kuchni japońskiej, wszystkie składniki to produkty łatwo dostępne w większych i mniejszych polskich sklepach. Do fluffy pancakes używa się tradycyjnych składników jak mąka pszenna, jajka, mleko, cukier czy ekstrakt waniliowy.
  • Fluffy pancakes można usmażyć, używając okrągłych metalowych foremek.

Z czym podawać fluffy pancakes?

Japońskie placki najlepiej smakują zaraz po usmażeniu i właśnie tak powinno się je podawać. Odstawione na jakiś czas mogą opaść i nie być już tak dobre jak zaraz po zdjęciu z patelni. Fluffy pancakes pysznie smakują same, ale japoński przysmak urozmaicą różne dodatki. Puszyste placki można podać z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym lub z agawy. Doskonale smakują z polewą czekoladową i bitą śmietaną czy lodami. Można serwować je w towarzystwie świeżych owoców i listków mięty.

SKŁADNIKI

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 5 białek
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka roztrzepać z mlekiem i ekstraktem waniliowym.
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy z żółtek. Wymieszać do połączenia składników.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec stopniowo wsypywać cukier i ubijać, aż białka staną się sztywne i błyszczące.
  • Ubite białka stopniowo dodawać do mąki z żółtkami i mieszać do połączenia składników. Całość powinna być lekka i puszysta.
  • Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placuszki.
  • Gdy ciasto urośnie i pojawią się na nim bąbelki, należy odwrócić je na drugą stronę i smażyć około 3 minut. Pod koniec smażenia patelnię można przykryć pokrywką.
  • Podawać od razu z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, owocami i bitą śmietaną.
Przepis na zielone naleśniki
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej