Czekoladowo-pistacjowe naleśniki to prawdziwy hit. Rodzina będzie błagać o przepis

Dieta wegetariańska
Naleśniki to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych śniadaniowych dań. Jeśli jednak już nam się znudziły klasyczne placuszki, to warto sięgnąć po przepis, który wyniesie je na zupełnie nowy poziom. Te pistacjowo-czekoladowe naleśniki podbiją serca każdego, kto ich spróbuje.
Zamiast zwykłych naleśników zrób czekoladowo-pistacjowe. Rodzina szybko je pokocha
Naleśniki czekoladowe przekładane bitą śmietaną pistacjową to idealny pomysł na śniadanie, które zaskoczy wszystkich domowników - i nie tylko. Mogą również bez problemy służyć, jako słodki smakołyk do podania swoim gościom.
Ich przygotowanie jest stosunkowo proste, a efekt jest za to niesamowity. Te naleśniki są słodkie, kremowe i dosłownie rozpływają się w ustach. Warto więc pamiętać o nich następnym razem, kiedy najdzie nas ochota na naleśnikowe szaleństwo.
Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. Same naleśniki od zwykłych różnią się wyłącznie dodaniem do masy kakao, dzięki czemu nasze naleśniczki zyskują wspaniale czekoladowy smak, który doskonale komponuje się z pistacjową bitą śmietaną.
Te naleśniki są idealnym pomysłem, by nieco zaskoczyć domowników, a gwarantują, że raz spróbowane już na zawsze będą gościć w waszym domu. Warto więc zapisać sobie ten przepis na później.
Pastę pistacjową można kupić w sklepach. Jej cena może jednak lekko przerażać. DLatego warto zrobić ją samodzielnie w domu. Przepis znajdziecie pod tym linkiem.
SKŁADNIKI
- Do naleśników:
- 1 szklanka mąki pszennej np. tortowej
- 2 szklanki mleka
- 3 duże jajka
- 50 ml oleju lub roztopionego masła
- 50 g prawdziwego kakao
- 50 g cukru pudru
- spora szczypta soli
- Do bitej śmietany:
- 400 ml mocno schłodzonej śmietany min. 30 proc.
- 1 łyżka kremu z pistacji
- Do dekoracji: sos czekoladowy, pistacje
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miksera dodajemy wszystkie składniki do naleśników.
- Dokładnie mieszamy, aż nasza masa będzie jednolita.
- Odstawiamy na około 5-10 minut.
- Smażymy na suchej patelni - upewniając się, że jest dobrze nagrzana.
- Masę dokładnie rozprowadzamy na całą powierzchnię.
- W międzyczasie przygotowujemy pistacjową bitą śmietanę.
- Śmietankę min 30 proc. ubijamy z kremem pistacjowym.
- Nakładamy warstwami, na naleśnika nakładamy bitą śmietanę pistacjową i posypujemy pokruszonymi pistacjami.
- Ten krok powtarzamy, aż nie skończą się nam składniki.
- Na wierzch posypujemy pistację i całość polewamy sosem czekoladowym.