Czekoladowo-pistacjowe naleśniki to prawdziwy hit. Rodzina będzie błagać o przepis

2025-02-28
Kinga Goldstein
Czekoladowo-pistacjowe naleśniki to prawdziwy hit. Rodzina będzie błagać o przepis
Autor: Shutterstock.com Czekoladowo-pistacjowe naleśniki to prawdziwy hit. Rodzina będzie błagać o przepis
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Naleśniki to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych śniadaniowych dań. Jeśli jednak już nam się znudziły klasyczne placuszki, to warto sięgnąć po przepis, który wyniesie je na zupełnie nowy poziom. Te pistacjowo-czekoladowe naleśniki podbiją serca każdego, kto ich spróbuje.

Zamiast zwykłych naleśników zrób czekoladowo-pistacjowe. Rodzina szybko je pokocha

Naleśniki czekoladowe przekładane bitą śmietaną pistacjową to idealny pomysł na śniadanie, które zaskoczy wszystkich domowników - i nie tylko. Mogą również bez problemy służyć, jako słodki smakołyk do podania swoim gościom.

Ich przygotowanie jest stosunkowo proste, a efekt jest za to niesamowity. Te naleśniki są słodkie, kremowe i dosłownie rozpływają się w ustach. Warto więc pamiętać o nich następnym razem, kiedy najdzie nas ochota na naleśnikowe szaleństwo.

Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. Same naleśniki od zwykłych różnią się wyłącznie dodaniem do masy kakao, dzięki czemu nasze naleśniczki zyskują wspaniale czekoladowy smak, który doskonale komponuje się z pistacjową bitą śmietaną.

Te naleśniki są idealnym pomysłem, by nieco zaskoczyć domowników, a gwarantują, że raz spróbowane już na zawsze będą gościć w waszym domu. Warto więc zapisać sobie ten przepis na później.

Pastę pistacjową można kupić w sklepach. Jej cena może jednak lekko przerażać. DLatego warto zrobić ją samodzielnie w domu. Przepis znajdziecie pod tym linkiem.

SKŁADNIKI

  • Do naleśników:
  • 1 szklanka mąki pszennej np. tortowej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 duże jajka
  • 50 ml oleju lub roztopionego masła
  • 50 g prawdziwego kakao
  • 50 g cukru pudru
  • spora szczypta soli
  • Do bitej śmietany:
  • 400 ml mocno schłodzonej śmietany min. 30 proc.
  • 1 łyżka kremu z pistacji
  • Do dekoracji: sos czekoladowy, pistacje

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miksera dodajemy wszystkie składniki do naleśników.
  • Dokładnie mieszamy, aż nasza masa będzie jednolita.
  • Odstawiamy na około 5-10 minut.
  • Smażymy na suchej patelni - upewniając się, że jest dobrze nagrzana.
  • Masę dokładnie rozprowadzamy na całą powierzchnię.
  • W międzyczasie przygotowujemy pistacjową bitą śmietanę.
  • Śmietankę min 30 proc. ubijamy z kremem pistacjowym.
  • Nakładamy warstwami, na naleśnika nakładamy bitą śmietanę pistacjową i posypujemy pokruszonymi pistacjami.
  • Ten krok powtarzamy, aż nie skończą się nam składniki.
  • Na wierzch posypujemy pistację i całość polewamy sosem czekoladowym.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Kinga Goldstein