Crepes-delice - jak je zrobić? [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2016-11-02
crepes-delice-jak-je-zrobic-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Naleśniki w stylu francuskim.
średni
45 min
4

Naleśniki to idealne danie na ciepłe śniadanie w chłodny weekend. To także doskonały pomysł na lunch. Jak zrobić pyszne naleśniki w stylu francuskim? Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

CIASTO:

¼ szklanki mleka

½ szklanki mąki

łyżka cukru

2 jajka

szczypta soli

tłuszcz do smażenia

woda

SOS:

2 pomarańcze

cytryna

4 łyżki masła

2 łyżki cukru

2 łyżki miodu

¼ szklanki białego wina

łyżka likieru pomarańczowego

2 łyżki soku z malin

250 g mrożonych malin

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę, mleko, sól, cukier i jajka zmiksować, rozcieńczyć wodą do konsystencji gęstej śmietany. Naleśniki smażyć na natłuszczonej małej patelni.

Masło rozpuścić, dodać cukier i miód. Mieszając podgrzewać, aż zbrązowieje. Dodać wino, pokrojoną skórkę i sok z pomarańczy i cytryny. Gotować 10 minut.

Naleśniki włożyć do sosu. Polać likierem i sokiem z malin. Trzymać na małym ogniu kilka minut. Przewrócić 2-3 razy, posypać malinami.                     

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE