Crepes-delice - jak je zrobić? [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-29
średni
45 min
4
Naleśniki to idealne danie na ciepłe śniadanie w chłodny weekend. To także doskonały pomysł na lunch. Jak zrobić pyszne naleśniki w stylu francuskim? Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- ¼ szklanki mleka
- ½ szklanki mąki
- łyżka cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- woda
- SOS:
- 2 pomarańcze
- cytryna
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- ¼ szklanki białego wina
- łyżka likieru pomarańczowego
- 2 łyżki soku z malin
- 250 g mrożonych malin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, mleko, sól, cukier i jajka zmiksować, rozcieńczyć wodą do konsystencji gęstej śmietany. Naleśniki smażyć na natłuszczonej małej patelni.
- Masło rozpuścić, dodać cukier i miód. Mieszając podgrzewać, aż zbrązowieje. Dodać wino, pokrojoną skórkę i sok z pomarańczy i cytryny. Gotować 10 minut.
- Naleśniki włożyć do sosu. Polać likierem i sokiem z malin. Trzymać na małym ogniu kilka minut. Przewrócić 2-3 razy, posypać malinami.