Ziemniaczane kluski nadziewane serem
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Ziemniaczane kluski nadziewane wędzonym twarogiem to pyszne danie obiadowe. Bezmięsne, ale nie pozbawione smaku. Wędzony twaróg kupisz w każdym dyskoncie spożywczym.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- Farsz:
- 500 g ziemniaków
- 200 g twarogu wędzonego
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- Do dekoracji:
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka tartej bułki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie ziemniaki, zarówno na ciasto, jak i na farsz obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i przecisnąć przez praskę.
- Ziemniaki podzielić na 4 części. Jedną część odjąć na farsz.
- Przygotować farsz: ziemniaki wymieszać z rozdrobnionym twarogiem i stopionym masłem. Posolić i obficie popieprzyć do smaku.
- Przygotować ciasto: ziemniaki wymieszać z jajkiem i obiema mąkami, szybko zarobić jednolite ciasto. Uformować wałek, średnicy 5-7 cm i podzielić go na 20 kawałków. Każdy kawałek lekko rozwałkować na placuszek o grubości 1 cm. Nałożyć na niego porcję farszu, zlepić brzegi i uformować owalną kluskę. Tak samo postępować z pozostałymi kawałkami ciasta.
- Kluski gotować w osolonym wrzątku przez około 8 minut.
- Podawać polane masłem i zrumienioną tartą bułką.