Ziemniaczane kluski nadziewane serem
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          60 min
      
      
        
          4
      
    Ziemniaczane kluski nadziewane wędzonym twarogiem to pyszne danie obiadowe. Bezmięsne, ale nie pozbawione smaku. Wędzony twaróg kupisz w każdym dyskoncie spożywczym.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
 - 1,5 kg ziemniaków
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżki mąki pszennej
 - 1 jajko
 - sól
 - Farsz:
 - 500 g ziemniaków
 - 200 g twarogu wędzonego
 - 1 łyżka masła
 - sól i pieprz
 - Do dekoracji:
 - 3 łyżki masła
 - 1 łyżka tartej bułki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie ziemniaki, zarówno na ciasto, jak i na farsz obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i przecisnąć przez praskę.
 - Ziemniaki podzielić na 4 części. Jedną część odjąć na farsz.
 - Przygotować farsz: ziemniaki wymieszać z rozdrobnionym twarogiem i stopionym masłem. Posolić i obficie popieprzyć do smaku.
 - Przygotować ciasto: ziemniaki wymieszać z jajkiem i obiema mąkami, szybko zarobić jednolite ciasto. Uformować wałek, średnicy 5-7 cm i podzielić go na 20 kawałków. Każdy kawałek lekko rozwałkować na placuszek o grubości 1 cm. Nałożyć na niego porcję farszu, zlepić brzegi i uformować owalną kluskę. Tak samo postępować z pozostałymi kawałkami ciasta.
 - Kluski gotować w osolonym wrzątku przez około 8 minut.
 - Podawać polane masłem i zrumienioną tartą bułką.