Zapiekane SPAGHETTI w sosie pomidorowym: super patent na wczorajszy makaron

Zapiekane SPAGHETTI w sosie pomidorowym: super patent na wczorajszy makaron
Autor: Shutterstock.com Zapiekane SPAGHETTI w sosie pomidorowym - super patent na wczorajszy makaron
łatwy
20 min
2

Pyszna zapiekanka z makaronu spaghetti w sosie pomidorowym to pomysł na makaronowe danie. Można go zrobić ze świeżych składników lub nadwyżek wcześniej przygotowanych składników. Genialny patent na wczorajszy makaron. Po prostu super pyszne i łatwe danie dla każdego! 

Na przygotowanie tej wybornej zapiekanki najlepiej wykorzystać makaron wcześniej ugotowany. Jeśli takiego nie masz, nic nie szkodzi. Po prostu ugotuj 200 g suchego makaronu w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją czasu na opakowaniu, odejmując 1 minutę. Makaron będzie jeszcze pieczony i nie powinien być ugotowany na miękko.

SKŁADNIKI

  • 200 g suchego makaronu, wcześniej ugotowanego
  • 2 łyżki masła (lub margaryny)
  • 1/3 szklanki parmezanu startego
  • 1/2 szklanki sera mozzarella startego
  • 2 jajka, lekko ubite
  • 1 szklanka kremowego serka lub mascarpone
  • 500 ml sosu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • forma tortowa lub do tarty posmarowana masłem

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron dodać do miski razem z rozpuszczonym masłem.
  • Do makaronu dodać starty parmezan, mozzarellę oraz 2 rozkłócone jajka. Wymieszać wszystko razem, żeby ser oblepił nitki makaronu.
  • Oddzielnie wymieszać kremowy serek z sosem pomidorowym. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  • Makaron przełożyć do formy posmarowanej masłem.  Zalać przygotowanym sosem pomidorowym. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 20-30 minut w temperaturze 180°C. 
  • Podawać póki gorące. Przed podaniem pokroić na porcje. 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej