Zapiekane SPAGHETTI w sosie pomidorowym: super patent na wczorajszy makaron
2021-11-03

łatwy
20 min
2
Pyszna zapiekanka z makaronu spaghetti w sosie pomidorowym to pomysł na makaronowe danie. Można go zrobić ze świeżych składników lub nadwyżek wcześniej przygotowanych składników. Genialny patent na wczorajszy makaron. Po prostu super pyszne i łatwe danie dla każdego!
Na przygotowanie tej wybornej zapiekanki najlepiej wykorzystać makaron wcześniej ugotowany. Jeśli takiego nie masz, nic nie szkodzi. Po prostu ugotuj 200 g suchego makaronu w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją czasu na opakowaniu, odejmując 1 minutę. Makaron będzie jeszcze pieczony i nie powinien być ugotowany na miękko.
SKŁADNIKI
- 200 g suchego makaronu, wcześniej ugotowanego
- 2 łyżki masła (lub margaryny)
- 1/3 szklanki parmezanu startego
- 1/2 szklanki sera mozzarella startego
- 2 jajka, lekko ubite
- 1 szklanka kremowego serka lub mascarpone
- 500 ml sosu pomidorowego
- sól i pieprz
- forma tortowa lub do tarty posmarowana masłem
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron dodać do miski razem z rozpuszczonym masłem.
- Do makaronu dodać starty parmezan, mozzarellę oraz 2 rozkłócone jajka. Wymieszać wszystko razem, żeby ser oblepił nitki makaronu.
- Oddzielnie wymieszać kremowy serek z sosem pomidorowym. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Makaron przełożyć do formy posmarowanej masłem. Zalać przygotowanym sosem pomidorowym.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 20-30 minut w temperaturze 180°C.
- Podawać póki gorące. Przed podaniem pokroić na porcje.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?