Wegańskie knedle z „mięsem mielonym” - kluski ziemniaczane, które uwiodą każdego!

Wegańskie pyzy z „mięsem mielonym” - kluski ziemniaczane, które uwiodą każdego!
Autor: Shutterstock.com Wegańskie pyzy z „mięsem mielonym” podane ze smażoną cebulką
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Ziemniaczane knedle z wegańskim „mięsem mielonym” to przepyszna potrawa. Te delikatne kluski ziemniaczane nadziewane smacznym farszem uwiodą każdego. Jeśli ograniczasz spożycie mięsa z powodów moralnych lub zdrowotnych, to ten przepis jest dla Ciebie! Koniecznie wypróbuj! 

SKŁADNIKI

  • Na wegańskie knedle:
  • 800 g ziemniaków
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 50 g miękkiego masła wegańskiego lub margaryny dobrej jakości
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g pieczarek
  • 250 g mielonego mięsa wegańskiego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • Na okrasę:
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki włóż do garnka, zalej zimną wodą i dopraw solą. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki się ugotują. Następnie odcedź i pozwól im odparować w ciepłym garnku.
  • Ugotowane ziemniaki rozdrobnij za pomocą prasy do ziemniaków lub po prostu dokładnie utłucz. Dodaj skrobię ziemniaczaną, mąkę i miękkie wegańskie masło i wszystko wymieszaj na ciasto. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką i posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce.
  • Rozgrzej olej roślinny na patelni i podsmaż cebulę do zeszklenia. Następnie dodaj pieczarki i posiekany czosnek, wegańskie mielone mięso mielone, majeranek oraz pieprz i smaż przez około 5-10 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania polej sosem sojowym. Zdejmij nadzienie z ognia i odstaw, aż trochę ostygnie.
  • Ciasto na kluski podziel na szesnaście równych porcji. Najpierw z każdego kawałka uformuj placuszek, ułóż go na dłoni, na środek połóż kulkę nadzienia, a następnie otól ciastem i utocz okrągły knedel.
  • Knedle ugotuj w osolonym wrzątku. Gotuj je na małym ogniu. Są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię. 
  • Na rozgrzanym oleju zrumień drobno posiekaną cebulę. 
  • Knedle podawaj polane olejem z cebulką. Smacznego! 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Jak zrobić klopsy fasolowe: instrukcja krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej