Wegańskie knedle z „mięsem mielonym” - kluski ziemniaczane, które uwiodą każdego!
2021-12-14
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Ziemniaczane knedle z wegańskim „mięsem mielonym” to przepyszna potrawa. Te delikatne kluski ziemniaczane nadziewane smacznym farszem uwiodą każdego. Jeśli ograniczasz spożycie mięsa z powodów moralnych lub zdrowotnych, to ten przepis jest dla Ciebie! Koniecznie wypróbuj!
SKŁADNIKI
- Na wegańskie knedle:
- 800 g ziemniaków
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g mąki pszennej lub bezglutenowej
- 50 g miękkiego masła wegańskiego lub margaryny dobrej jakości
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 g pieczarek
- 250 g mielonego mięsa wegańskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
- Na okrasę:
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki włóż do garnka, zalej zimną wodą i dopraw solą. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż ziemniaki się ugotują. Następnie odcedź i pozwól im odparować w ciepłym garnku.
- Ugotowane ziemniaki rozdrobnij za pomocą prasy do ziemniaków lub po prostu dokładnie utłucz. Dodaj skrobię ziemniaczaną, mąkę i miękkie wegańskie masło i wszystko wymieszaj na ciasto. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką i posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce.
- Rozgrzej olej roślinny na patelni i podsmaż cebulę do zeszklenia. Następnie dodaj pieczarki i posiekany czosnek, wegańskie mielone mięso mielone, majeranek oraz pieprz i smaż przez około 5-10 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania polej sosem sojowym. Zdejmij nadzienie z ognia i odstaw, aż trochę ostygnie.
- Ciasto na kluski podziel na szesnaście równych porcji. Najpierw z każdego kawałka uformuj placuszek, ułóż go na dłoni, na środek połóż kulkę nadzienia, a następnie otól ciastem i utocz okrągły knedel.
- Knedle ugotuj w osolonym wrzątku. Gotuj je na małym ogniu. Są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię.
- Na rozgrzanym oleju zrumień drobno posiekaną cebulę.
- Knedle podawaj polane olejem z cebulką. Smacznego!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?