Tylko 5 składników: przepis na jednogarnkowy makaron z tuńczykiem z puszki

Tylko 5 składników: przepis na jednogarnkowy makaron z tuńczykiem z puszki
Autor: Shutterstock.com Makaron penne z tuńczykiem z puszki, skórką cytryny i oliwkami
łatwy
10 min
4

Makaron z tuńczykiem to nie jest nowy wynalazek. Ale makaron z tuńczykiem z puszki przygotowany w jednym garnku i to z 5 składników to jest prawdziwy sztos! W tym przypadku gotowanie polega na wrzuceniu wszystkiego do garnka. Da radę nawet dziecko! Gotowy makaron wystarczy wymieszać z tuńczykiem w sosie własnym i gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 3 ¼ szklanki wody
  • 250 g makaronu penne
  • ½ szklanki zielonych oliwek
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny oraz sok wyciśnięty z połówki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 (150 g) puszki tuńczyka w sosie własnym, osączonego i podzielonego na płatki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżki oliwy lub oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużego garnka lub głębokiej patelni dodaj wodę, spaghetti, oliwki, skórkę z cytryny, sok z cytryny, sól i pieprz.
  • Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż większość wody zostanie wchłonięta, a makaron będzie miękki. Powinno to zająć około od 10 do 12 minut.
  • Zdejmij z ognia i wymieszaj z osączonym tuńczykiem z puszki i oliwą. 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej