Tylko 5 składników: przepis na jednogarnkowy makaron z tuńczykiem z puszki
2021-10-25
łatwy
10 min
4
Makaron z tuńczykiem to nie jest nowy wynalazek. Ale makaron z tuńczykiem z puszki przygotowany w jednym garnku i to z 5 składników to jest prawdziwy sztos! W tym przypadku gotowanie polega na wrzuceniu wszystkiego do garnka. Da radę nawet dziecko! Ugotowany makaron wystarczy wymieszać z tuńczykiem w sosie własnym i gotowe!
SKŁADNIKI
- 3 ¼ szklanki wody
- 250 g makaronu penne, skośne rurki
- ½ szklanki zielonych oliwek
- 2 łyżeczki skórki z cytryny oraz sok wyciśnięty z połówki
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 2 (150 g) puszki tuńczyka w sosie własnym, osączonego i podzielonego na płatki
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżki oliwy lub oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużego garnka lub głębokiej patelni dodaj wodę, makaron penne, oliwki, skórkę z cytryny, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż większość wody zostanie wchłonięta, a makaron będzie miękki. Powinno to zająć około od 10 do 12 minut.
- Zdejmij z ognia i wymieszaj z osączonym tuńczykiem z puszki i oliwą.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?