Twarogowe knedle z czereśniami: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Twarogowe knedle z czereśniami to słodkie danie obiadowe lub podwieczorek dla dużych i małych. Knedle przygotowane z dodatkiem twarogu są lekkie i pyszne. Knedle z czereśniami to danie idealne w ciepły, letni dzień.
Polecamy także: Knedle z truskawkami oraz Knedle ze śliwkami
SKŁADNIKI
- Pół kilograma drylowanych czereśni
- Pół kilograma odtłuszczonego sera białego (zmielonego jak na sernik)
- 5 łyżek kaszy manny
- 2 łyżki mąki pszennej
- łyżka masła
- szczypta soli
- 5-6 łyżek cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka ucierać z cukrem i masłem. Kiedy powstanie lekka masa, można zacząć powoli dodawać ser, mąkę i kaszę.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto odstawić na 15 min.
- Następnie uformować z niego wałek i pokroić na plastry grubości ok. 3-4 cm.
- Do środka knedli wkładać po kilka czereśni i dokładnie je sklejać, formując kulki.
- Gotować we wrzątku przez 6 min. od momentu wypłynięcia.
- Podawać knedle polane roztopionym masłem i posypane cynamonem.