Tagliatelle ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym
2021-04-12
łatwy
25 min
4
Tagliatelle ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym to pyszny obiad, który przygotujesz w kilka chwil.
SKŁADNIKI
- opakowanie makaronu tagliatelle
- opakowanie serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- 30 dag sera gorgonzola
- 20 dag łososia wędzonego
- 20 dag startego parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- świeży szpinak
- rucola
- sól
- pieprz czarny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj szpinak i drobno posiekaj. Następnie podsmaż go na łyżce klarowanego masła.
- Dodaj zmiażdżony czosnek. Całość podgrzewaj, delikatnie mieszając. Do tak przygotowanego szpinaku dodaj serek mascarpone oraz pokruszony ser gorgonzola. Mieszaj aż do momentu, gdy ser się roztopi. Dodaj śmietanę i mieszaj wszystko do uzyskania gęstego sosu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj trochę mleka.
- Gdy sos jest już gotowy dodaj drobno pokrojonego łososia. Całość mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy tagliatelle jest już gotowe wyjmij na talerz i ułóż w formie gniazdka. Makaron polej sosem i udekoruj rukolą. Na koniec całość posyp startym parmezanem.