Tagliatelle ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym

2020-10-23
Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
4

Tagliatelle ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym to pyszny obiad, który przygotujesz w kilka chwil.

Składniki

opakowanie makaronu tagliatelle

opakowanie serka mascarpone

200 ml śmietany 30%

30 dag sera gorgonzola

20 dag łososia wędzonego

20 dag startego parmezanu

3 ząbki czosnku

świeży szpinak

rucola

sól

pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Umyj szpinak i drobno posiekaj. Następnie podsmaż go na łyżce klarowanego masła.

Dodaj zmiażdżony czosnek. Całość podgrzewaj, delikatnie mieszając. Do tak przygotowanego szpinaku dodaj serek mascarpone oraz pokruszony ser gorgonzola. Mieszaj aż do momentu, gdy ser się roztopi. Dodaj śmietanę i mieszaj wszystko do uzyskania gęstego sosu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj trochę mleka.

Gdy sos jest już gotowy dodaj drobno pokrojonego łososia. Całość mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy tagliatelle jest już gotowe wyjmij na talerz i ułóż w formie gniazdka. Makaron polej sosem i udekoruj rukolą. Na koniec całość posyp startym parmezanem.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE