Tagliatelle ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym

Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem
Autor: Shutterstock
łatwy
25 min
4

Tagliatelle ze szpinakiem i łososiem w sosie śmietanowym to pyszny obiad, który przygotujesz w kilka chwil.

SKŁADNIKI

  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • opakowanie serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 30 dag sera gorgonzola
  • 20 dag łososia wędzonego
  • 20 dag startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży szpinak
  • rucola
  • sól
  • pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj szpinak i drobno posiekaj. Następnie podsmaż go na łyżce klarowanego masła.
  • Dodaj zmiażdżony czosnek. Całość podgrzewaj, delikatnie mieszając. Do tak przygotowanego szpinaku dodaj serek mascarpone oraz pokruszony ser gorgonzola. Mieszaj aż do momentu, gdy ser się roztopi. Dodaj śmietanę i mieszaj wszystko do uzyskania gęstego sosu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj trochę mleka.
  • Gdy sos jest już gotowy dodaj drobno pokrojonego łososia. Całość mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy tagliatelle jest już gotowe wyjmij na talerz i ułóż w formie gniazdka. Makaron polej sosem i udekoruj rukolą. Na koniec całość posyp startym parmezanem.