Tagliatelle z grzybami leśnymi: prosty przepis

2023-09-07
Tagliatelle z grzybami leśnymi: prosty przepis
Autor: Shutterstock Wstążki makaronu tagliatelle doskonale komponują się z grzybami
łatwy
35 min
4

Dieta wegetariańska

Tagliatelle i grzyby to kombinacja, która robi furorę w każdym miejscu na świecie. Szerokie wstążki makaronu wyjątkowo dobrze komponują się z grzybowym sosem, a na dodatek - pięknie się prezentują!

SKŁADNIKI

  • 30 dag makaronu tagliatelle (szerokie wstążki)
  • 40 dag grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 10 dag ostrego podsuszonego sera żółtego
  • 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki natki pietruszki
  • świeżo starty pieprz czarny, sól i wegeta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone i umyte grzyby kroimy w plasterki i smażymy na rumiano na oleju.
  • Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy jeszcze ok. 5 minut.
  • Posypujemy wegetą, dolewamy 1/2 szklanki wody i dusimy ok. 5 minut mieszając.
  • Gdy płyn odparuje, wlewamy śmietanę (jogurt) i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Gotujemy makaron al dente, odcedzamy i przekładamy na ogrzany półmisek.
  • Dodajemy wiórki masła, zalewamy sosem grzybowym i posypujemy startym serem oraz posiekaną natką.
Czy warto jeść grzyby?

Zajrzyj do naszej galerii i wypróbuj inne przepisy na proste dania z makaronem w roli głównej