Szare pyzy z mięsem: tradycyjny przepis na kluski z surowych ziemniaków nadziewane mięsem
2023-09-18
łatwy
45 min
4
Szare pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Sycące i obfite danie, co prawda nieco pracochłonne, ale gdy już zdobędzie się wprawę, staje się łatwe do przygotowania. Oto klasyczny przepis na kluski z surowych ziemniaków nadziewane mięsem z rosołu!
Pyzy czasem sprawiają problem przy pierwszym przygotowywaniu ich, kiedy nie umiemy "poczuć" właściwej konsystencji ciasta i wychodzi nam ono za luźne lub nieco zbyt twarde. Jednak warto pokonać te trudności metodą prób i błędów, bo smak domowych pyz z mięsem jest nieporównany. Na farsz idealnie nadaje się mięso z rosołu, które w ten sposób możemy ze smakiem wykorzystać.
SKŁADNIKI
- Na ciasto na pyzy:
- 1 kg ziemniaków, startych
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Na nadzienie do pyz:
- 300 g mięsa z rosołu
- 1 jajko
- 1 cebula, średnich rozmiarów
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- Na omastę:
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie nadzienia do pyz: cebulę posiekaj drobno. Następnie zeszklij ją na rozgrzanym oleju. Zmiel mięso razem z usmażoną cebulą. Do masy mięsnej dodaj jajko, tartą bułkę, miękkie masło, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj na jednorodną masę.
- Przygotowanie ciasta na pyzy: starte ziemniaki odstaw na 30 minut. Następnie odsącz masę ziemniaczaną. Płyn, który się zbierze odstaw.
- Do masy ziemniaczanej dodaj jajka oraz mąkę pszenną. Dodaj skrobię, która powstała na dnie miski z płynem po odciśnięciu startych ziemniaków. Zagnieć ciasto o zwartej, lecz lepkiej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Zwilżonymi wodą dłońmi nabieraj porcję ciasta wielkości czubatej łyżki. Uformuj placuszek. Nałóż na niego 2 łyżeczki farszu. Zawiń brzegi i sklej dokładnie. Uformuj kulę. Tak samo postępuj z pozostałym ciastem i resztą nadzienia.
- Pyzy gotuj w lekko osolonej wodzie na średnim ogniu, aż wypłyną, a następnie jeszcze 3 minuty.
- Ugotowane polej zrumienioną cebulką.
Beszamel - jak kupować ziemniaki?