Szare kluski z blendera: tylko 3 składniki na śląski specjał

Szare kluski z blendera: tylko 3 składniki na śląski specjał
Autor: Shutterstock.com Szare kluski z blendera okraszone zrumienioną cebulą
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Szare kluski przygotowuje się ze startych ziemniaków. Ale można sobie ułatwić ich przygotowanie i rozdrobnić je w blenderze kielichowym lub malakserze. Ten specjał kuchni regionalnej doskonale smakuje ze zrumienioną na oleju cebulą dla wegetarian lub skwarkami boczku z cebulą dla mięsożerców. Pyszności! 

Na szare kluski potrzebne są surowe ziemniaki, mąka pszenna i jajko. Po rozdrobnieniu ziemniaków i osączeniu ich z nadmiaru wilgoci zbiera się krochmal. Niestety w handlu rzadko można kupić ziemniaki wyraźnie oznaczone cechami mącznistości. Może się okazać, że po starciu ziemniaków zbierzemy bardzo mało krochmalu. Dla pewności dodaje się do klusek trochę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu mają specyficzną strukturę. 

SKŁADNIKI

  • Na szare kluski:
  • 1 kg mączystych ziemniaków obranych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko L
  • sól i pieprz
  • Na okrasę dla wegetarian:
  • 2 cebule
  • 4-6 łyżek oleju
  • Na okrasę dla mięsożerców:
  • 100 g surowego, wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki pokrój w kostkę. Przełóż do blendera. Zalej wodą do poziomu ziemniaków. Miksuj na ziemniaczany koktajl. 
  • Koktajl przelej na gęste sito lub durszlak wyłożony podwójnie złożoną gazą. Pod sito podstaw miskę. Odstaw rozdrobnione ziemniaki na około 2 godziny, żeby odciekły. 
  • Do czystej miski dodaj odciśnięte puree z ziemniaków, skrobię, która się zebrała na dnie miski pod sitem (z wierzchu zlej wodę), mąkę ziemniaczaną oraz jajko. Wymieszaj.
  • Następnie dodawaj mąkę pszenną i mieszaj do uzyskania dość zwartej i gęstej masy na kluski. Ilość mąki zależy od mącznistości ziemniaków. Im ziemniaki są bardziej wodniste, tym więcej mąki trzeba dodać. Na koniec masę przypraw 1 łyżeczką soli i 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego. 
  • Zagotuj 2 l wody. Dodaj 1 łyżeczkę soli. Na każdą kluskę nabieraj łyżką stołową porcję masy. Łyżkę z ciastem włóż do wrzątku, gdy kluska się odklei, powtórz czynność z kolejnymi kluskami. Nie przepełniaj garnka kluskami. Z tej porcji ziemniaków gotuj ziemniaki w dwóch lub trzech partiach.
  • Kluski gotuj 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnie wrzątku. Wyłów łyżką cedzakową. 
  • Kluski polej okrasą przygotowaną z przyrumienionje oleju cebuli lub boczku z cebulą. 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej