Świderki z kaparami i grzybami - jesienne danie z makaronu
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Gdy grzybów jest dostatek zrezygnujmy na chwilę z sosów pomidorowych, by raczyć się makaronem z leśnymi skarbami. Z pewnością nie są to dania odchudzające, zawsze zawierają śmietanę i ser, ale ich smak jest niezrównany. Dziś polecamy świderki z kaparami i grzybami.
SKŁADNIKI
- 35 dag makaronu fusili
- 1 łyżka posiekanej natki
- 30 dag pokrojonych świeżych grzybów
- 2 łyżki posiekanych kaparów
- 250 ml śmietany 30%
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki passaty pomidorowej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte grzyby pokrój w cienkie plasterki, posól, podsmaż chwilę na oliwie. Grzyby puszczą sok, poczekaj aż odparuje.
- Dodaj śmietanę, kapary i passatę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień. Gotuj, aż połowa sosu wyparuje. Dodaj natkę, sól i pieprz.
- Makaron ugotuj al dente i odcedź. Wyłóż na talerz polej sosem.