Spaghetti z pieczoną fetą, brokułami i groszkiem: nowy przepis na FETA PASTA

Spaghetti z pieczoną fetą, brokułami i groszkiem: nowy przepis na FETA PASTA
Autor: Shutterstock.com Spaghetti pieczone razem z fetą, brokułami i zielonym groszkiem
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Spaghetti z pieczoną fetą, brokułami i groszkiem to nowy, sprytny przepis na FETA PASTA. Wszystko piecze się w jednej formie razem z makaronem. Nie ma potrzeby oddzielnie gotować makaron. Prościej się nie da! Idealne danie jednogarnkowe dla zapracowanych i zabieganych! 

Jak zacząć gotować?

Wiele osób rozpoczynających swoją przygodę z gotowaniem, niepokoi się o wyniki swoich starań. Nie ma czym się martwić. Wystarczy nie rzucać się na głęboką wodę, tylko wybrać łatwy przepis. Właśnie taki, jak to sprytne danie. W tym przepisie nie ma potrzeby nawet oddzielnie gotować makaronu spaghetti. Wszystko wystarczy włożyć do jednej formy żaroodpornej i wstawić do rozgrzanego piekarnika, by po 45 minut cieszyć się pysznym makaronem z aromatycznym sosem serowym. 

Zobacz galerię zdjęć krok po kroku, jak zrobić spaghetti z pieczoną fetą:

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 300 g brokułów mrożonych
  • 250 g zielonego groszku mrożonego
  • 250 g sera feta
  • 1 łyżka mieszanki ziół włoskich
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 4½ szklanki wody wrzącej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron spaghetti rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
  • Po środku ułożyć kostkę sera feta. Z jednej strony ułożyć zamrożone różyczki brokuła. Z drugiej wysypać zielony groszek.
  • Dodać przypawy. Zalać gorącą wodą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • Piec przez 45 minut w 200°C. 
  • Przed podaniem wymieszać wszystko razem. Niech makaron i warzywa pokryje roztopiony ser feta.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej