Smażone kluski ziemniaczane - tradycyjny przepis

2021-03-29
Smażone kluski ziemniaczane - tradycyjny przepis
Autor: Shutterstock Smażone kluski ziemniaczane z ciasta z dodatkiem drożdży - pasuje do nich kwaśna śmietana
łatwy
35 min
4

Kluski ziemniaczane inaczej - nie śląskie, nie kopytka, nie pyzy. Przepis ze starej książki kucharskiej  jest  bardzo ciekawy i prosty do  wykonania, a drożdżowe kluski ziemniaczane - pyszne i delikatne. Warto spróbować!

 

SKŁADNIKI

  • 80 dag ziemniaków
  • 50 ml śmietany
  • 10 dag mąki
  • 3 jaja
  • 4 dag masła lub margaryny
  • 3 dag drożdży
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować, ostudzić i zemleć.
  • Wymieszać z drożdżami roztartymi ze śmietaną, przesianą mąką, jajami i roztopionym masłem. Doprawić solą i pieprzem do smaku
  • Łyżką zanurzoną w tłuszczu formowac podłużne kluski, kłaść na rozgrzany tłuszcz.
  • Smażyć do lekkiego zrumienienia, odsączyć z tłuszczu i zaraz podawać.