Smażone kluski ziemniaczane - tradycyjny przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Kluski ziemniaczane inaczej - nie śląskie, nie kopytka, nie pyzy. Przepis ze starej książki kucharskiej jest bardzo ciekawy i prosty do wykonania, a drożdżowe kluski ziemniaczane - pyszne i delikatne. Warto spróbować!
SKŁADNIKI
- 80 dag ziemniaków
- 50 ml śmietany
- 10 dag mąki
- 3 jaja
- 4 dag masła lub margaryny
- 3 dag drożdży
- tłuszcz do smażenia
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować, ostudzić i zemleć.
- Wymieszać z drożdżami roztartymi ze śmietaną, przesianą mąką, jajami i roztopionym masłem. Doprawić solą i pieprzem do smaku
- Łyżką zanurzoną w tłuszczu formowac podłużne kluski, kłaść na rozgrzany tłuszcz.
- Smażyć do lekkiego zrumienienia, odsączyć z tłuszczu i zaraz podawać.