Smakowite penne z boczkiem i oliwkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Penne z boczkiem i oliwkami to pyszna, szybka potrawa w stylu śródziemnomorskim. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie makaronu penne
- 200 g boczku
- 0,5 kg pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- mały słoik oliwek
- tarty parmezan
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować i odcedzić.
- Boczek, cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie
- Pomidory sparzyć i obrać, rozgnieść i dodać do składników na patelni.
- Sos dusić na małym ogniu ok. 20 min. Na koniec dodać oliwki.
- Makaron wymieszać z sosem, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem
- Podawać posypany parmezanem.