Słowackie kluski cebulowe
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Czasami potrzebujemy przygotować obiad maksymalnie prosty, tani i smaczny. Takie są słowackie kluski cebulowe, przypominają nieco nasze polskie przecierki, ale podaje się je obficie polane tłuszczem i zrumienioną cebulą.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600 g ziemniaków
- 250 g mąki
- 100 g wędzonej słoniny
- 4 cebule
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, dodać sól i mąkę i wyrobić ciasto (powinno oddzielać się od ścian naczynia)
- Z ciasta odrywać niewielkie kluski i wrzucać je do garnka z dużą ilością wrzątku. Gotować aż wypłyną.
- Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni, zrumienić na niej posiekaną cebulę. Gorące kluski podawać polane tłuszczem ze słoniną.