Rurki makaronowe z orzechami i gorgonzolą [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Proponujemy aromatyczną, typowo włoską pastę z orzechami i gorgonzolą. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować i jak świetnie smakuje.
SKŁADNIKI
- 2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta
- 400 g makaronu
- 150 g gorgonzoli
- 40 g orzechów włoskich
- 100 g parmezanu
- oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
- 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj sos pomidorowy: zagotuj pomidory doprawiając je solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym do uzyskania gęstej konsystencji.
- W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron al dente.
- Dokładnie wymieszaj odcedzony makaron z przygotowanym sosem.
- Na końcu dodaj drobno posiekane orzechy i kawałki gorgonzoli.
- Makaron podawaj posypany startym parmezanem.