Rurki makaronowe z orzechami i gorgonzolą [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-29
tortiglioni-z-orzechami-i-gorgonzola-przepis.jpg
Autor: pixabay.com Rurki makaronowe doskonale komponują się z wszelkimi sosami.
łatwy
20 min
4

Proponujemy aromatyczną, typowo włoską pastę z orzechami i gorgonzolą. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować i jak świetnie smakuje.

SKŁADNIKI

  • 2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta
  • 400 g makaronu
  • 150 g gorgonzoli
  • 40 g orzechów włoskich
  • 100 g parmezanu
  • oliwa z oliwek Extra Vergine Olitalia
  • 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj sos pomidorowy: zagotuj pomidory doprawiając je solą, pieprzem, oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym do uzyskania gęstej konsystencji.
  • W dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron al dente.
  • Dokładnie wymieszaj odcedzony makaron z przygotowanym sosem.
  • Na końcu dodaj drobno posiekane orzechy i kawałki gorgonzoli.
  • Makaron podawaj posypany startym parmezanem.