Rosół z kluskami z wątróbki – smakowity i tani sposób na urozmaicenie rosołu

Rosół z kluskami wątrobianymi
Autor: Shutterstock Rosół z kluskami wątrobianymi to pyszna alternatywa dla tradycyjnego rosołu z makaronem
łatwy
20 min
4

Masz uwarzony rosół i chcesz go podać w innej odsłonie? Zamiast tradycyjnegomakaronu dodaj do niego kluski z wątróbki. To prosty, tani i szybki sposób na urozmaicenie tradycyjnego rosołu.

Każda gospodyni ma swój sposób na uwarzenie rosołu – my też mamy swoje sposoby, a znajdziecie je w 12 przepisach na rosoły i buliony

A jak zaskoczyć biesiadników daniem z rosołu? Zamiast podawać tradycyjnie makaron, zróbcie kluski wątrobiane. To smakowita alternatywa. Do tego kluski wątrobiane robi się szybko. I są przy tym tanie.

SKŁADNIKI

  • 250 g wątróbki z kurczaka albo indyka, królika
  • jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rosół powoli doprowadzamy do wrzenia.
  • Oczyszczoną wątróbkę mielimy albo drobno siekamy nożem.
  • Siekamy drobno natkę pietruszkę.
  • Do wątróbki dodajemy roztrzepane jajko, pietruszkę, bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy.
  • Z wątrobianej masy porcjujemy kluski (łyżką albo nożem).
  • Do wrzącego rosołu (na małym ogniu) wrzucamy wątrobiane kluski. Gotujemy 10 minut.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej