Rosół z kluskami z wątróbki – smakowity i tani sposób na urozmaicenie rosołu
2022-06-14
łatwy
20 min
4
Masz uwarzony rosół i chcesz go podać w innej odsłonie? Zamiast tradycyjnegomakaronu dodaj do niego kluski z wątróbki. To prosty, tani i szybki sposób na urozmaicenie tradycyjnego rosołu.
Każda gospodyni ma swój sposób na uwarzenie rosołu – my też mamy swoje sposoby, a znajdziecie je w 12 przepisach na rosoły i buliony.
A jak zaskoczyć biesiadników daniem z rosołu? Zamiast podawać tradycyjnie makaron, zróbcie kluski wątrobiane. To smakowita alternatywa. Do tego kluski wątrobiane robi się szybko. I są przy tym tanie.
SKŁADNIKI
- 250 g wątróbki z kurczaka albo indyka, królika
- jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rosół powoli doprowadzamy do wrzenia.
- Oczyszczoną wątróbkę mielimy albo drobno siekamy nożem.
- Siekamy drobno natkę pietruszkę.
- Do wątróbki dodajemy roztrzepane jajko, pietruszkę, bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy.
- Z wątrobianej masy porcjujemy kluski (łyżką albo nożem).
- Do wrzącego rosołu (na małym ogniu) wrzucamy wątrobiane kluski. Gotujemy 10 minut.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego