Przepisy na Halloween: czarny makaron z pomidorkami koktajlowymi

Czarny makaron spaghetti z pomidorkami koktajlowymi
Autor: thinkstockphotos.com Czarny makaron spaghetti idealnie pasuje do mrocznej konwencji Halloween
łatwy
30 min
4

Menu na Halloween przeważnie utrzymane jest w makabreskowej konwencji, a czarne spaghetti idealnie wpisuje się w ten w klimat. Wypróbuj zatem przepis na czarny makaron z pomidorkami koktajlowymi, oryginalnie wyglądające danie, które zaskakuje nie tylko wyglądem. Skąd wziąć czarny makaron? Spaghetti barwione atramentem z kałamarnicy można kupić w dobrych sklepach spożywczych oraz w sieci. 

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti barwionego sepią
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 2 szalotki drobno posiekane
  • 3 średnie ząbki czosnku drobno posiekane
  • świeżo starty parmezan
  • świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano, natka pietruszki (nasze ulubione)
  • 4 łyżki zwykłej oliwy i extra vergine do polania dania
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzewamy na patelni 4 łyżki zwykłej oliwy, wrzucamy posiekane szalotki i czosnek. Zwiększamy delikatnie ogień i od czasu do czasu mieszając, czekamy, aż się zeszklą. Cebulę i czosnek można delikatnie oprószyć solą i pieprzem. 
  • Dokładamy umyte i osuszone pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i dusimy aż zmiękną.
  • Gotujemy czarny makaron al dente.
  • Do uduszonych pomidorków koktajlowych dodajemy większą część posiekanych ziół, 4 łyżki wody z gotowania makaronu, całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  • Ugotowany makaron polewamy odsączonym nadmiarem sosu tak, żeby makaron pozostał czysty i gładki. Delikatnie mieszamy i ładnie skręcone porcje układamy na talerzach.
  • Na tak przygotowany czarny makaron nakładamy sos z pomidorkami koktajlowymi, posypujemy resztą świeżych ziół, delikatnie polewamy odrobiną oliwy extra vergine i posypujemy parmezanem.
Monika Czerwińska-Konarska
więcej