Przepisy na Halloween: czarny makaron z pomidorkami koktajlowymi
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Menu na Halloween przeważnie utrzymane jest w makabreskowej konwencji, a czarne spaghetti idealnie wpisuje się w ten w klimat. Wypróbuj zatem przepis na czarny makaron z pomidorkami koktajlowymi, oryginalnie wyglądające danie, które zaskakuje nie tylko wyglądem. Skąd wziąć czarny makaron? Spaghetti barwione atramentem z kałamarnicy można kupić w dobrych sklepach spożywczych oraz w sieci.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie makaronu spaghetti barwionego sepią
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
- 2 szalotki drobno posiekane
- 3 średnie ząbki czosnku drobno posiekane
- świeżo starty parmezan
- świeże zioła: bazylia, tymianek, oregano, natka pietruszki (nasze ulubione)
- 4 łyżki zwykłej oliwy i extra vergine do polania dania
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzewamy na patelni 4 łyżki zwykłej oliwy, wrzucamy posiekane szalotki i czosnek. Zwiększamy delikatnie ogień i od czasu do czasu mieszając, czekamy, aż się zeszklą. Cebulę i czosnek można delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
- Dokładamy umyte i osuszone pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i dusimy aż zmiękną.
- Gotujemy czarny makaron al dente.
- Do uduszonych pomidorków koktajlowych dodajemy większą część posiekanych ziół, 4 łyżki wody z gotowania makaronu, całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.
- Ugotowany makaron polewamy odsączonym nadmiarem sosu tak, żeby makaron pozostał czysty i gładki. Delikatnie mieszamy i ładnie skręcone porcje układamy na talerzach.
- Na tak przygotowany czarny makaron nakładamy sos z pomidorkami koktajlowymi, posypujemy resztą świeżych ziół, delikatnie polewamy odrobiną oliwy extra vergine i posypujemy parmezanem.