Prosta zapiekanka makaronowa: przepis na danie główne lub dodatek do obiadu
2021-11-21
łatwy
15 min
2
Zapiekanki makaronowe rządzą o każdej porze roku. Są proste w przygotowaniu i niewiarygodnie smaczne. Sycą i krzepią w południe lub wieczorem. Idealna na każdą okazję. Zobacz, jak zrobić prostą zapiekankę makaronową z dodatkiem mleka i jajek. Po prostu pycha!
SKŁADNIKI
- 200 g suchego makaronu
- 2 jajka
- 250 ml mleka tłustego lub śmietanki
- sól do smaku
- kawałek masła do posmarowania formy
- 2 łyżki tartego sera twardego np. parmezanu lub bursztynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.
- Ugotowany makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Lub do oddzielnych naczynek - indywidualnych porcji.
- Zalać mieszaniną mleka i jajek rozmąconych z solą.
- Wstawić do piekarnika. Zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
- Przed podaniem oprószyć tartym serem. Smacznego!
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?