Prosta zapiekanka makaronowa: przepis na danie główne lub dodatek do obiadu

Prosta zapiekanka makaronowa: przepis na danie główne lub dodatek do obiadu
Autor: Shutterstock.com Prosta zapiekanka makaronowa: przepis na danie główne lub dodatek do obiadu
łatwy
15 min
2

Zapiekanki makaronowe rządzą o każdej porze roku. Są proste w przygotowaniu i niewiarygodnie smaczne. Sycą i krzepią w południe lub wieczorem. Idealna na każdą okazję. Zobacz, jak zrobić prostą zapiekankę makaronową z dodatkiem mleka i jajek. Po prostu pycha! 

SKŁADNIKI

  • 200 g suchego makaronu
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka tłustego lub śmietanki
  • sól do smaku
  • kawałek masła do posmarowania formy
  • 2 łyżki tartego sera twardego np. parmezanu lub bursztynu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.
  • Ugotowany makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Lub do oddzielnych naczynek - indywidualnych porcji.
  • Zalać mieszaniną mleka i jajek rozmąconych z solą.
  • Wstawić do piekarnika. Zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Przed podaniem oprószyć tartym serem. Smacznego!
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Najprostsze dania z makaronu, błyskawiczne i za grosze - 10 przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej