Poke bowl z makaronem vermicelli i krewetkami
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Poke bowl z makaronem vermicelli i krewetkami to doskonała propozycja dla wielbicieli kuchni orientalnej oraz osób dbających o swoją sylwetkę. Poke bowl to danie pełne smacznych warzyw niezbędnych naszemu organizmowi. Ale przede wszystkim to smak. Koniecznie spróbujcie!
Więcej ciekawych informacji o kuchni azjatyckiej i przepisów na www.houseofasia.pl
SKŁADNIKI
- 40 g makaronu vermicelli z fasoli mung
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka orzeszków ziemnych niesolonych
- 5 obranych krewetek
- 5-6 plasterków cukinii, wyciętych obieraczką
- wzdłuż cukinii
- 30 g czerwonej kapusty, drobno posiekanej
- sok z 1 cytryny
- 0,5 mango, pokrojonego w cienkie plasterki
- sól, pieprz do smaku
- kolendra, chili, limonka do dekoracji
- Na sos: 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżeczka sosu rybnego, 0,5 łyżki posiekanej kolendry, 0,5 łyżeczki cukru, 1 cm posiekanego chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pastę curry rozpuść na patelni w 100 ml wody. Do powstałego sosu wrzuć krewetki i gotuj ok. 2 minuty.
- Kapustę i cukinię zamarynuj ok 10 minut w soku z cytryny z odrobiną soli.
- W misce ułóż kolejno makaron, krewetki, kapustę, cukinię zwiniętą w ruloniki i mango.
- Przygotowaną miskę udekoruj orzeszkami ziemnymi, kolendrą, limonką i chili.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej miskę chwilę przed podaniem.