Poke bowl z makaronem vermicelli i krewetkami

Poke bowl z makaronem vermicelli i krewetkami
Autor: materiały prasowe House of Asia Poke bowl z makaronem vermicelli i krewetkami to lekkie i sycące danie kuchni hawajskiej.
łatwy
25 min
4

Poke bowl z makaronem vermicelli i krewetkami to doskonała propozycja dla wielbicieli kuchni orientalnej oraz osób dbających o swoją sylwetkę. Poke bowl to danie pełne smacznych warzyw niezbędnych naszemu organizmowi. Ale przede wszystkim to smak. Koniecznie spróbujcie!

 

Więcej ciekawych informacji o kuchni azjatyckiej i przepisów na www.houseofasia.pl

SKŁADNIKI

  • 40 g makaronu vermicelli z fasoli mung
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych niesolonych
  • 5 obranych krewetek 
  • 5-6 plasterków cukinii, wyciętych obieraczką
  • wzdłuż cukinii
  • 30 g czerwonej kapusty, drobno posiekanej
  • sok z 1 cytryny
  • 0,5 mango, pokrojonego w cienkie plasterki
  • sól, pieprz do smaku
  • kolendra, chili, limonka do dekoracji
  • Na sos: 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżeczka sosu rybnego, 0,5 łyżki posiekanej kolendry, 0,5 łyżeczki cukru, 1 cm posiekanego chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Pastę curry rozpuść na patelni w 100 ml wody. Do powstałego sosu wrzuć krewetki i gotuj ok. 2 minuty.
  • Kapustę i cukinię zamarynuj ok 10 minut w soku z cytryny z odrobiną soli.
  • W misce ułóż kolejno makaron, krewetki, kapustę, cukinię zwiniętą w ruloniki i mango.
  • Przygotowaną miskę udekoruj orzeszkami ziemnymi, kolendrą, limonką i chili.
  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej miskę chwilę przed podaniem.