Poke bowl z makaronem udon i kurczakiem
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Poke bowl z makaronem udon i kurczakiem to lekkie danie wywodzące się z kuchni hawajskiej. Mnóstwo chrupiących warzy, trochę skrobi i słuszna porcja mięsa w zgodzie z obecnymi trendami żywieniowymi. W sam raz na wiosnę. Jeśli dbacie o swoje ciało wypróbujcie przepis na poke bowl.
Więcej ciekawych informacji o kuchni azjatyckiej i przepisów na www.houseofasia.pl
SKŁADNIKI
- 150 g makaronu udon
- 100 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka białego i czarnego sezamu
- 20 g szpinaku
- 60 g blanszowanego brokuła
- 60 g marchewki, pokrojonej w cienkie paseczki
- 0,5 czerwonej cebuli
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju do smażenia
- Na sos: 2 łyżki czarnego octu ryżowego, 2 łyżeczki sos ostrygowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Mięso pokrój wzdłuż na grube paski, zamarynuj w sosie sojowym przez ok 15 minut, następnie obtocz w sezamie i smaż na oleju ok 6-7 minut, obracając co minutę.
- Pokrojoną w piórka cebulę marynuj przez ok 10 minut w soku z cytryny.
- W misce ułóż kolejno makaron, szpinak, pokrojonego kurczaka, brokuł, marchew, cebulę.
- Składniki sosu wymieszaj ze sobą i polej miskę chwilę przed podaniem.