Poke bowl z makaronem soba i tofu
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Poke bowl z makaronem soba i tofu to pyszne i sycące danie dla wegetarian, osób dbających o linię oraz wielbicieli kuchni Orientu. Poke bowl wywodzi się z kuchni hawajskiej. Tradycyjne danie jest w zgodzie z dzisiejszymi trendami dietetycznymi: trochę skrobi, odpowiednia ilość protein oraz bardzo dużo warzyw w pysznym sosie. Zdrowie i smak w jednej misce to właśnie poke bowl.
Więcej ciekawych informacji o kuchni azjatyckiej i przepisów na www.houseofasia.pl
SKŁADNIKI
- 150 g makaronu soba
- 2 łyżeczki suchego wakame
- 60 g naturalnego tofu, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka marynowanego imbiru
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki sezamu białego
- 2 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżka kiełków (dowolnych)
- 0,5 awokado, pokrojonego w paski
- 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
- Na sos: 1 łyżeczki sosu sojowego ciemnego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Wakame namocz w wodzie, zwiększy swoją objętość.
- Tofu zamarynuj w sosie sojowym ok 7-8 minut i usmaż na złoty kolor.
- W misce ułóż kolejno makaron, wakame, awokado, tofu, imbir, rzodkiewkę i kiełki, posyp sezamem.
- Składniki sosu dokładnie wymieszaj i polej miskę chwilę przed podaniem.