Poke bowl z makaronem soba i tofu

2021-03-29
Poke bowl z makaronem soba i tofu
Autor: materiały prasowe House of Asia Poke bowl z makaronem soba i tofu to danie świeże w smaku, doskonałe na lunch lub kolację.
łatwy
25 min
4

Poke bowl z makaronem soba i tofu to pyszne i sycące danie dla wegetarian, osób dbających o linię oraz wielbicieli kuchni Orientu. Poke bowl  wywodzi się z kuchni hawajskiej. Tradycyjne danie jest w zgodzie z dzisiejszymi trendami dietetycznymi: trochę skrobi, odpowiednia ilość protein oraz bardzo dużo warzyw w pysznym sosie. Zdrowie i smak w jednej misce to właśnie poke bowl. 

Więcej ciekawych informacji o kuchni azjatyckiej i przepisów na www.houseofasia.pl

SKŁADNIKI

  • 150 g makaronu soba
  • 2 łyżeczki suchego wakame
  • 60 g naturalnego tofu, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka marynowanego imbiru
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 łyżeczki sezamu białego
  • 2 rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka kiełków (dowolnych)
  • 0,5 awokado, pokrojonego w paski
  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 
  • Na sos: 1 łyżeczki sosu sojowego ciemnego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Wakame namocz w wodzie, zwiększy swoją objętość.
  • Tofu zamarynuj w sosie sojowym ok 7-8 minut i usmaż na złoty kolor.
  • W misce ułóż kolejno makaron, wakame, awokado, tofu, imbir, rzodkiewkę i kiełki, posyp sezamem.
  • Składniki sosu dokładnie wymieszaj i polej miskę chwilę przed podaniem.