Orkiszowe gnocchi o smaku żółtego sera (bez mleka i jaj)

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Orkiszowe gnocchi o smaku żółtego sera (bez mleka i jaj)
Autor: Dorota Kalita-Typa Włoskie kluski ziemniaczane czyli gnocchi można przygotować bez jaj i mleka
łatwy
0 min
4

Gnocchi to pyszny dodatek do dań obiadowych czy kolacji. Zwykle jednak kluski są bardzo kaloryczne, więc nie można jeść ich zbyt często. W tym przypadku jest inaczej - orkiszowe gnocchi nie tylko są mniej tuczące, ale również zdrowsze! A ponieważ w przepisie nie ma mleka i jaj - w sam raz dla alergików.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki przeciśniętych przez praskę lub utłuczonych ziemniaków dowolnej odmiany ( najlepiej o żółtej barwie)
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej typ 700
  • 5 łyżek płatków drożdżowych jako zamiennik żółtego sera
  • łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka oleju do wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki zagnieć, utwórz rulony i potnij na małe kluski, podsypując mąką orkiszową, żeby się nie zlepiały.
  • Widelcem z szerokim rozstawem zębów naciskaj każdą kluskę z obu stron, aby powstał na niej pasiasty wzór.
  • Do dużego garnka wlej 3 litry wody i zagotuj, a potem dodaj olej.
  • Kluski wrzucaj na wrzątek i gotuj chwilę (ok. pół minuty) po wypłynięciu na wierzch, a potem szybko odcedź, ponieważ gnocchi bez jaj szybko się rozgotowują.
  • Podawaj z sosem lub z oliwą i orkiszową bułką tartą.
Dorota Kalita-Typa