Orkiszowe gnocchi o smaku żółtego sera (bez mleka i jaj)
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Gnocchi to pyszny dodatek do dań obiadowych czy kolacji. Zwykle jednak kluski są bardzo kaloryczne, więc nie można jeść ich zbyt często. W tym przypadku jest inaczej - orkiszowe gnocchi nie tylko są mniej tuczące, ale również zdrowsze! A ponieważ w przepisie nie ma mleka i jaj - w sam raz dla alergików.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki przeciśniętych przez praskę lub utłuczonych ziemniaków dowolnej odmiany ( najlepiej o żółtej barwie)
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej typ 700
- 5 łyżek płatków drożdżowych jako zamiennik żółtego sera
- łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżka oleju do wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki zagnieć, utwórz rulony i potnij na małe kluski, podsypując mąką orkiszową, żeby się nie zlepiały.
- Widelcem z szerokim rozstawem zębów naciskaj każdą kluskę z obu stron, aby powstał na niej pasiasty wzór.
- Do dużego garnka wlej 3 litry wody i zagotuj, a potem dodaj olej.
- Kluski wrzucaj na wrzątek i gotuj chwilę (ok. pół minuty) po wypłynięciu na wierzch, a potem szybko odcedź, ponieważ gnocchi bez jaj szybko się rozgotowują.
- Podawaj z sosem lub z oliwą i orkiszową bułką tartą.