Makaronowe gniazda nadziewane mięsem w sosie pomidorowym
2021-11-04
łatwy
30 min
4
Makaronowe gniazda nadziewane mięsem w sosie pomidorowym to łatwe danie, a do tego niebiańsko pyszne. Nie trzeba oddzielnie gotować makaronu. Wystarczy przygotować pomidorowy sos i suche gniazda makaronu fettuccine lub papardelle i wszystko razem zapiec w piekarniku. Proste, smaczne, w sam raz dla ciebie makaronowe gniazda z mięsnym sosem pomidorowym.
SKŁADNIKI
- 3 łyżki wędzonego boczku drobno pokrojonego
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- pół cebuli drobno posiekanej
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 czubata łyżeczka oregano suszonego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 szklanka wody
- sól i pieprz
- 500 g makaronu fettucine w gniazdach
- 100 g startej mozzarelli
- parmezan starty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać głęboką patelnię lub szeroki rondel. Dodać wędzony boczek oraz olej roślinny.
- Gdy z boczku wytopi się tłuszcz dodać czosnek i cebulę, smażyć do zeszklenia.
- Dodać mielone mięso, zrumienić cały czas mieszając, aby mięso nie zbiło się w duże kawałki.
- Dodać oregano, chwilę smażyć. Dodać koncentrat pomidorowy oraz przecier. Zagotować.
- Dodać wodę i doprawić solą i pieprzem.
- Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, tak aby pokrył dno. Na sosie ułożyć suche gniazda makaronu. Makaron polać pozostałym sosem. Naczynie przykryć pokrywką lub osłonić szczelnie folią aluminiową.
- Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać 20 minut. Następnie zdjąć pokrywkę lub folię, posypać mozarellą i zapiekać jeszcze 10 minut lub do rozpuszczenia i zrumienia sera.
- Podawać jeszcze gorące, posypane startym parmezanem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?