Makaron z kurkami i boczkiem - pyszne letnie danie w kilka minut
2021-07-06

łatwy
15 min
2
Makaron z kurkami i boczkiem to danie, które przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy przynieść z lasu jedną czy dwie garście kurek, ewentualnie kupić niewielkie opakowanie. Dodać nieco boczku i makaronu i pyszny obiad gotowy.
SKŁADNIKI
- 0,5 opakowania tagliatelle
- 1-2 garście kurek
- 200 gram chudego boczku w plastrach
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- siekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować wg instrukcji producenta.
- Boczek i cebulę pokroić w kostkę, kurki oczyścić i umyć, większe pokroić.
- Boczek wrzucić na patelnię i podsmażyć, aby zrobił się chrupiący.
- Zdjąć z patelni przysmażony boczek, pozostawiając tłuszcz, jeśli się wytopił.
- Dodać na patelnię nieco masła i zeszklić na nim cebulę, a następnie dodać kurki i smażyć, aż zmiękną.
- Makaron ugotowany al dente odcedzić, wrzucić ponownie do garnka.
- Dodać boczek i pieczarki z kurkami, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i podgrzewać jeszcze 1 minutę.
- Jeśli makaron będzie zbyt suchy dodać jeszcze nieco masła lub oliwy.
- Podawać posypany natką pietruszki.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?