Makaron z kurkami i boczkiem - pyszne letnie danie w kilka minut

Makaron z kurkami i boczkiem
Autor: Shutterstock Makaron z kurkami i boczkiem udekorowany natką pietruszki.
łatwy
15 min
2

Makaron z kurkami i boczkiem to danie, które przygotujesz w kilka chwil. Wystarczy przynieść z lasu jedną czy dwie garście kurek, ewentualnie kupić niewielkie opakowanie. Dodać nieco boczku i makaronu i pyszny obiad gotowy.

SKŁADNIKI

  • 0,5 opakowania tagliatelle
  • 1-2 garście kurek
  • 200 gram chudego boczku w plastrach
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • siekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować wg instrukcji producenta.
  • Boczek i cebulę pokroić w kostkę, kurki oczyścić i umyć, większe pokroić.
  • Boczek wrzucić na patelnię i podsmażyć, aby zrobił się chrupiący.
  • Zdjąć z patelni przysmażony boczek, pozostawiając tłuszcz, jeśli się wytopił.
  • Dodać na patelnię nieco masła i zeszklić na nim cebulę, a następnie dodać kurki i smażyć, aż zmiękną.
  • Makaron ugotowany al dente odcedzić, wrzucić ponownie do garnka.
  • Dodać boczek i pieczarki z kurkami, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i podgrzewać jeszcze 1 minutę.
  • Jeśli makaron będzie zbyt suchy dodać jeszcze nieco masła lub oliwy.
  • Podawać posypany natką pietruszki.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej