Makaron z dynią i pomarańczami
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Makaron z dynią i pomarańczami to słoneczne danie na pochmurne dni. Danie wygląda rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie makaronu
- 200 g dyni
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki masła
- 200 g szynki
- 2 łyżeczki maku
- 1 małe opakowanie śmietany
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować al dente. Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, z obu wycisnąć sok.
- Masło rozgrzać na patelni i zrumienić na nim pokrojoną w kostkę szynkę, szynkę przełożyć do innego naczynia.
- Następnie na patelnię wrzucić dynię i mak - smażyć aż dynia zmięknie, doprawić solą i pieprzem, dodać szynkę.
- Wymieszać, dodać sok i skórkę z pomarańczy oraz śmietanę. Podgrzewać aż sos nieco zgęstnieje.
- Dodać makaron i wymieszać, podawać posypane parmezanem.