Makaron farfalle z cukinią i szynką: przepis na zapiekankę
2021-03-29
łatwy
50 min
4
We wrześniu ceny cukinii zwykle spadają - warto więc to wykorzystać. Zapiekanka z cukinią, szynką i makaronem farfalle to doskonały pomysł na pożywny obiad. Podajemy dokładny przepis!
SKŁADNIKI
- 1 cukinia
- Knorr Naturalnie smaczne – Zapiekanka makaronowa z szynką
- 2 łyżki kaparów
- 200 g startego żółtego sera
- 3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni - wariant klasyczny
- 200 ml śmietany 18%
- 200 g makaronu farfalle
- 200 g szynki wędzonej
- 1 ostra papryczka
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej w garnku Ramę, która zapewnia wyjątkowo łatwe przyrządzanie potraw. Podsmaż na niej cukinię, wcześniej pokrojoną w plastry. Następnie dodaj drobno siekaną paprykę chili, czosnek i szynkę. Wszystkie składniki zalej śmietaną.
- W garnku umieść kapary, 2 szklanki wody, nieugotowany makaron oraz Knorr Naturalnie smaczne, które nie tylko zagęści sos, ale również nada mu wyrazistego smaku.
- Całość zagotuj, następnie dodaj część startego żółtego sera.
- Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp resztą sera.
- Piekarnik nagrzej do 200°C i wstaw do niego naczynie owinięte w folię aluminiową. Całość zapiekaj przez ok. pół godziny. Po tym czasie odwiń folię i piecz przez kolejne 5 minut. Dzięki temu ser się zarumieni.