Makaron i parówki: przepis na tanie i smaczne danie z prostych składników
2021-10-08
łatwy
30 min
4
W szafce makaron i cebula, w lodówce kilka parówek i apetyt na pyszne danie? Podpowiemy Ci, jak z tych składników i paru dodatków wyczarować gorącą kolację! Będzie smacznie, oszczędnie i szybko.
SKŁADNIKI
- 2 cebule
- parówki
- makaron
- oliwa
- pomidory z puszki/koncentrat pomidorowy
- łyżeczka masła
- czosnek
- cukier
- pieprz ziołowy, bazylia, oregano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wstaw wodę na makaron, osól ją. W tym czasie pokrój cebulę (1-2 szt.) w kostkę i zeszklij na patelni na odrobinie oliwy. Gotową cebulę przełóż do płaskiego garnka.
- Parówki obierz, pokrój w 2-centymetrowe kawałki (ponacinaj je na krzyż z obu stron) lub cienkie plasterki. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i chwilę smaż, mieszając, aż się lekko zrumienią, przełóż do cebuli.
- Podlej je wrzącą wodą. Jeśli już woda na makaron zawrzała, wrzuć go i ugotuj na wolnym ogniu al dente.
- Do parówek i cebuli dodaj przetarte pomidory z puszki lub 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku, po szczypcie cukru i pieprzu ziołowego - niech wszystko chwilę się dusi. Sprawdź, czy nie trzeba dosolić.
- Dodaj zioła: bazylię i oregano (najlepiej świeżo posiekane), wymieszaj.
- Odcedź makaron, na durszlaku delikatnie wymieszaj z łyżką masła. Nałóż makaron na talerz, obłóż parówkami i polej sosem. Udekoruj danie świeżymi listkami bazylii. Podaj je z białym winem.
Parówki – wszystko, czego nie chcecie o niech wiedzieć, ale powinniście. Jak wybrać dobre parówki?