Kurki: łatwy przepis na makaron zapiekany z kurkami

Kurki: łatwy przepis na makaron zapiekany z kurkami
Autor: Shutterstock.com Zapiekanka z makaronu z kurkami i szpinakiem
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Kurki to pierwsze leśne grzyby, których wysyp następuje już w sierpniu. Jak zagospodarować to dobro? Istnieje wiele przepisów kulinarnych, jednak ja polecam łatwy sposób na kurki z makaronem. W tej prostej zapiekance smaki nawzajem się przenikają. Po prostu genialnie pyszne danie! 

Jak oczyścić kurki do dalszego gotowania?

Kurki najlepiej oczyścić za pomocą pędzla lub szczoteczki. Grzyby czyścimy na sucho. Ewentualnie przysuszone resztki liści, jakie moga przylgnąć do kurek, należy delikatnie podważyć czubkiem noża.

Jak myć kurki przed dalszą obróbką?

Grzyby należy umyć. Ale nie namaczać. Wystarczy umyć je pod bieżącą wodą. 

Jak usunąć piasek z kurek?

Kurki rosnące w piachu mogą czasem sprawiać problemy. Jak wyczyścić kurki z piasku? Wyjątkowo zapiaszczone kurki należy dobrze oczyścić za pomoca szczoteczki. W tej roli świetnie się sprawdzi zużyta miękka szczoteczka do zębów. Następnie grzyby przekładamy do miski. Zalewamy zimną wodą. Mieszamy. Grzyby, które są lekkie, pływają po powierzchni, a piasek pozostanie na dnie. Odławiamy grzyby i przekładamy do innego naczynia. Wodę z piaskiem wylewamy. Ważne, żeby nie moczyć grzybów zbyt długo w wodzie. Ewentualnie powtórzyć płukanie grzybów. 

SKŁADNIKI

  • 300 g makaronu bezglutenowego lub zwykłego
  • 300 g kurek, leśnych grzybów
  • 1 łyżka oliwy oraz 1 łyżka masła
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 150 g liści szpinaku młodego
  • 2 jajka
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 60 tartego sera
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować al dente, czyli około 1 minutę krócej, niż podaje producent. Odcedzić. 
  • Na patelni oliwę i masło. Dodać kurki i smażyć około 3 minut.
  • Na patelnię dodać cebulę i czosnek, smażyć wszystko razem z kurkami do zeszklenia cebuli. 
  • Zdjąć z ognia. Dodać szpinak. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowany makaron. Wymieszać. 
  • Oddzielnie w misce wymieszać jogurt z jajkami. Przyprawić solą i pieprzem. 
  • Makaron z kurkami i szpinakiem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać mieszaniną jogurtu i jajek. Posypać tartym serem.
  • Wstawić do rozgrzanego piekranik. Piec przez 30 minut w temperaturze 200°C.
  • Podawać póki gorące. 
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej