Kukutki makowe według siostry Anastazji - pomysł na danie nie tylko na Wigilię

Kukutki makowe według siostry Anastazji - pomysł na danie nie tylko na Wigilię
Autor: Shutterstock Kukutki to gotowanepaluszki z ciasta ziemniaczanego lub mkaronowego, podawane z masą makową
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Kukutki makowe to super pomysł na danie zamiast tradycyjnych klusek z makiem. Ugotowane paluszki z ciasta ziemniaczanego podaje się z masą makową - taką jak do makowca lub kutii. Koniecznie spróbujcie - nie tylko na Wigilię.

SKŁADNIKI

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1-2 jaja
  • 15 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oliwy
  • masa makowa - przygotowana własnoręcznie lub gotowa, z puszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Dobrze odparować, a następnie gorące przepuścić przez praskę lub ostudzone zemleć w maszynce.
  • Do ziemniaczanego puree dodać jaja, mąkę i oliwę i zagnieść gładkie ciasto. Powinno być nieco bardziej twarde niż na kopytka, by dało się dobrze formować.
  • Z ciasta formować małe paluszki i gotować je w osolonej wodzie, 2-3 minuty po wypłynięciu.
  • Gotowe kukutki wymieszać z masą makową i podawać.
Beszamel - Jak zrobić mase makową?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej