Kukutki makowe według siostry Anastazji - pomysł na danie nie tylko na Wigilię
2021-11-15

łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Kukutki makowe to super pomysł na danie zamiast tradycyjnych klusek z makiem. Ugotowane paluszki z ciasta ziemniaczanego podaje się z masą makową - taką jak do makowca lub kutii. Koniecznie spróbujcie - nie tylko na Wigilię.
SKŁADNIKI
- 50 dag ugotowanych ziemniaków
- 1-2 jaja
- 15 dag mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oliwy
- masa makowa - przygotowana własnoręcznie lub gotowa, z puszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Dobrze odparować, a następnie gorące przepuścić przez praskę lub ostudzone zemleć w maszynce.
- Do ziemniaczanego puree dodać jaja, mąkę i oliwę i zagnieść gładkie ciasto. Powinno być nieco bardziej twarde niż na kopytka, by dało się dobrze formować.
- Z ciasta formować małe paluszki i gotować je w osolonej wodzie, 2-3 minuty po wypłynięciu.
- Gotowe kukutki wymieszać z masą makową i podawać.
Beszamel - Jak zrobić mase makową?