Kopytka z bobu z serem i bazylią

2017-06-21
Kopytka z bobu z serem i bazylią
Autor: Shutterstock Kopytka z bobu z serem i bazylią
łatwy
30 min
4

Kopytka z bobu z serem ricotta i bazylią to szybkie i nieskomplikowane danie na letni lunch lub kolację. Nie wymaga wiele pracy, a efekt niesamowity. Warto spróbować. 

Składniki

35 dag ugotowanego bobu

ok. 10-15 dag mąki pszennej

1 jajo

sól i pieprz

opakowanie sera ricotta

bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Bób gotować w osolonej wodzie około 40 minut tak by był miękki.

Po wystudzeniu obrać i zmielić. Dodać jajko i doprawić. Dodać mąkę i wyrobić ciasto jak na kopytka.

Z ciasta uformować wałeczki i pokroić po skosie. Gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia na powierzchnię.

Podawać z roztopionym masłem i serkiem ricottą wymieszanym z pieprzem i bazylią.