Kopytka z bobu z serem i bazylią

2022-06-15
Kopytka z bobu z serem i bazylią
Autor: Shutterstock Kopytka z bobu z serem i bazylią
łatwy
30 min
4

Kopytka z bobu z serem ricotta i bazylią to szybkie i nieskomplikowane danie na letni lunch lub kolację. Nie wymaga wiele pracy, a efekt niesamowity. Warto spróbować. 

SKŁADNIKI

  • 35 dag ugotowanego bobu
  • ok. 10-15 dag mąki pszennej
  • 1 jajo
  • sól i pieprz
  • opakowanie sera ricotta
  • bazylia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bób gotować w osolonej wodzie około 40 minut tak by był miękki.
  • Po wystudzeniu obrać i zmielić. Dodać jajko i doprawić. Dodać mąkę i wyrobić ciasto jak na kopytka.
  • Z ciasta uformować wałeczki i pokroić po skosie. Gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podawać z roztopionym masłem i serkiem ricottą wymieszanym z pieprzem i bazylią.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?