Kopytka z bobu z serem i bazylią
2022-06-15
łatwy
30 min
4
Kopytka z bobu z serem ricotta i bazylią to szybkie i nieskomplikowane danie na letni lunch lub kolację. Nie wymaga wiele pracy, a efekt niesamowity. Warto spróbować.
SKŁADNIKI
- 35 dag ugotowanego bobu
- ok. 10-15 dag mąki pszennej
- 1 jajo
- sól i pieprz
- opakowanie sera ricotta
- bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bób gotować w osolonej wodzie około 40 minut tak by był miękki.
- Po wystudzeniu obrać i zmielić. Dodać jajko i doprawić. Dodać mąkę i wyrobić ciasto jak na kopytka.
- Z ciasta uformować wałeczki i pokroić po skosie. Gotować w osolonej wodzie aż do wypłynięcia na powierzchnię.
- Podawać z roztopionym masłem i serkiem ricottą wymieszanym z pieprzem i bazylią.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?