Kokardki z kurczakiem, cukinią i groszkiem cukrowym
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kokardki z kurczakiem, cukinią i groszkiem cukrowym to szybkie danie makaronowe dla całej rodziny. Orzeźwiająca cytrusowa nuta nadaje potrawie interesujący smak. Świeże, sycące i pyszne danie na letni posiłek.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu kokardki
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 mała zielona cukinia
- 1 mała żółta cukinia lub kabaczek
- 1 cytryna, sok i skórka
- 200 g zielonego groszku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pierś kurczaka pokroić w dużą kostkę.
- Cukinię pokroić na plasterki.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać pierś kurczak i lekko zrumienić z każdej strony.
- Dodać cukinię i smażyć jeszcze 3-5 minut.
- Na koniec dodać groszek, natkę pietruszki, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Smażyć 1 minutę.
- Dodać odcedzony makaron i wymieszać.
- Podawać od razu.