Kluski ze szpinakiem: łatwy przepis na szybkie danie
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zielone kluski z dodatkiem szpinaku to ciekawy przysmak dla miłośników pierogów, makaronu i różnorodnych klusek. Są o wiele zdrowsze od zwykłych leniwych czy kopytek, do tego urzekają ładnym kolorem. Jak zrobić pyszne kluski ze szpinakiem? Podajemy przepis na szybkie i smaczne danie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- oliwa
- 3-4 suszone pomidory
- ¾ szklanki mleka
- 2-3 ząbki czosnku
- ½ szklanki mąki
- 3 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
- opcjonalnie: ½ startego sera pleśniowego typu lazur, ½ szklanki śmietany, 1-2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak (może być zamrożony) podsmaż na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, przełóż do miski.
- Suszone pomidory drobniutko posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj wszystko ze szpinakiem.
- Mleko przegotuj, ostudź, wlej do wysokiej misy, wsyp mąkę i za pomocą miksera wymieszaj na jednolitą masę. Dodawaj do niej po jajku, stale mieszając, a na koniec wsyp bułkę tartą. Dodawaj po łyżce masę szpinakową, całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Z masy szpinakowej formuj łyżką podłużne kluski i kładź je na wrzątek. Gotuj na małym ogniu. Po wypłynięciu gotuj kluski jeszcze 1-2 minuty (najlepiej wyłowić kluska i sprawdzić, czy jest miękki).
- W wersji dietetycznej podawaj kluski polane oliwą z suszonych pomidorów. W wersji wzbogaconej – sosem serowo-śmietanowym: ser rozpuść w podgrzanej śmietanie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i polej kluski.