Kluski ze szpinakiem: łatwy przepis na szybkie danie

Dorota Jaworska
kluski_ze_szpinaku_poznaj_szybki.jpg
Autor: Shutterstock Kluski ze szpinakiem świetnie smakują zarówno z sosem serowo-śmietanowym, jak i polane oliwą
łatwy
25 min
4

Zielone kluski z dodatkiem szpinaku to ciekawy przysmak dla miłośników pierogów, makaronu i różnorodnych klusek. Są o wiele zdrowsze od zwykłych leniwych czy kopytek, do tego urzekają ładnym kolorem. Jak zrobić pyszne kluski ze szpinakiem? Podajemy przepis na szybkie i smaczne danie.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • oliwa
  • 3-4 suszone pomidory
  • ¾ szklanki mleka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: ½ startego sera pleśniowego typu lazur, ½ szklanki śmietany, 1-2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak (może być zamrożony) podsmaż na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy, przełóż do miski.
  • Suszone pomidory drobniutko posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj wszystko ze szpinakiem.
  • Mleko przegotuj, ostudź, wlej do wysokiej misy, wsyp mąkę i za pomocą miksera wymieszaj na jednolitą masę. Dodawaj do niej po jajku, stale mieszając, a na koniec wsyp bułkę tartą. Dodawaj po łyżce masę szpinakową, całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.  
  • W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Z masy szpinakowej formuj łyżką podłużne kluski i kładź je na wrzątek. Gotuj na małym ogniu. Po wypłynięciu gotuj kluski jeszcze 1-2 minuty (najlepiej wyłowić kluska i sprawdzić, czy jest miękki).
  • W wersji dietetycznej podawaj kluski polane oliwą z suszonych pomidorów. W wersji wzbogaconej – sosem serowo-śmietanowym: ser rozpuść w podgrzanej śmietanie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i polej kluski.
Dorota Jaworska