Kluski z ricotty i szpinaku [sprawdzony przepis]
2021-03-29
średni
40 min
4
Kluski z ricotty i szpinaku przygotujesz bez większego wysiłku. Danie podane z sosem pomidorowo-pietruszkowym zasmakuje całej rodzinie! Sprawdź, jak je zrobić.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g mrożonego, posiekanego szpinaku
- 400 g ricotty
- 2 jajka
- 100 g startego parmezanu
- 20 g bułki tartej
- 100 g mąki pszennej
- sól, pieprz
- Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- pół posiekanego pęczka natki pietruszki
- 700 ml passaty pomidorowej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, nastawiamy na termoobieg.
- Szpinak rozmrażamy, a następnie łączymy z ricottą, jajkami,bułka tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dusimy cebulę z czosnkiem. Gdy się zeszklą, dodajemy passatę pomidorową.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy kwadrans na małym ogniu.
- Z masy serowo-szpinakowej formujemy wałeczki, kroimy na kształt polskich kopytek. Obtaczamy w mące i pojedynczo wkładamy do wrzątku.
- Do naczynia żaroodpornego przelewamy ugotowany sos, dodajemy ugotowane kluski. Posypujemy parmezanem i zapiekamy przez 5-7 minut.