Kluski z ricotty i szpinaku [sprawdzony przepis]

2021-03-29
kluski-z-ricotty-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: Shutterstock Ricotta, szpinak i pyszny sos pomidorowy - proponowane danie łączy wiele smaków kuchni włoskiej
średni
40 min
4

Kluski z ricotty i szpinaku przygotujesz bez większego wysiłku. Danie podane z sosem pomidorowo-pietruszkowym zasmakuje całej rodzinie! Sprawdź, jak je zrobić.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g mrożonego, posiekanego szpinaku
  • 400 g ricotty
  • 2 jajka
  • 100 g startego parmezanu
  • 20 g bułki tartej
  • 100 g mąki pszennej
  • sól, pieprz
  •  Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • pół posiekanego pęczka natki pietruszki
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, nastawiamy na termoobieg.
  • Szpinak rozmrażamy, a następnie łączymy z ricottą, jajkami,bułka tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dusimy cebulę z czosnkiem. Gdy się zeszklą, dodajemy passatę pomidorową.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy kwadrans na małym ogniu.
  • Z masy serowo-szpinakowej formujemy wałeczki, kroimy na kształt polskich kopytek. Obtaczamy w mące i pojedynczo wkładamy do wrzątku.
  • Do naczynia żaroodpornego przelewamy ugotowany sos, dodajemy ugotowane kluski. Posypujemy parmezanem i zapiekamy przez 5-7 minut.