Kluski ukraińskie ze skwarkami i cebulką. Tego przepisu nie powstydziłaby się nawet babcia
2023-03-20
łatwy
40 min
4
Kluski ukraińskie to pyszne danie z prostych składników. Niewielkie kuleczki z gotowanych ziemniaków i twarogu smakują najlepiej, jeśli poda się je okraszane podsmażonym boczkiem i zrumienioną cebulką.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 kostka białego sera
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2-3 niezbyt cienkie plastry boczku
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić.
- Chłodne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.
- Twaróg również zmielić lub rozdrobnić w inny sposób, wymieszać z ziemniakami.
- Dodać jajko i oba rodzaje mąki, przyprawić i wyrobić jednolite ciasto. Z masy uformować kuleczki.
- W garnku zagotować osolona wodę, wrzucać kuleczki pojedynczo na wrzątek, gotować 3 minuty od wypłynięcia.
- Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle razem z cebulą. Kluski podawać z okraską.
Twaróg - jadalne białe złoto