Kluski ukraińskie ze skwarkami i cebulką. Tego przepisu nie powstydziłaby się nawet babcia

Kluski ukraińskie
Autor: Shutterstock Kluski ukraińskie to pomysł na tani i bardzo smaczny obiad.
łatwy
40 min
4

Kluski ukraińskie to pyszne danie z prostych składników. Niewielkie kuleczki z gotowanych ziemniaków i twarogu smakują najlepiej, jeśli poda się je okraszane podsmażonym boczkiem i zrumienioną cebulką.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 kostka białego sera
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2-3 niezbyt cienkie plastry boczku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. 
  • Chłodne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa.
  • Twaróg również zmielić lub rozdrobnić w inny sposób, wymieszać z ziemniakami. 
  • Dodać jajko i oba rodzaje mąki, przyprawić  i wyrobić jednolite ciasto. Z masy uformować kuleczki.
  • W garnku zagotować osolona wodę, wrzucać kuleczki pojedynczo na wrzątek, gotować 3 minuty od wypłynięcia.
  • Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle razem z cebulą. Kluski podawać z okraską. 
Twaróg - jadalne białe złoto
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej