Kluski szlacheckie: przepis na smaczne kluski z kaszy jaglanej

Kluski szlacheckie: przepis na smaczne kluski z kaszy  jaglanej
Autor: Shutterstock Kasza jeglana nadaje się nie tylko do gotowania na sypko, ale może być też składnikiem klusek szlacheckich
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kluski szlacheckie to proste danie, które łatwo przygotujesz z dostępnej i zdrowej kaszy jaglanej. Kluski doskonale smakują same, ale jeszcze lepiej z dodatkiem gulaszy warzywnych lub mięsnych.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąka
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę sparzyć na sicie wrzątkiem, by straciła charakterystyczną goryczkę, odcedzić i zalać wrzącym mlekiem z masłem.
  • Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i ugotować (zapobiegnie to konieczności mieszania kaszy, przypalaniu się jej i mleka na dnie garnka).
  • Wystudzić, a następnie do zimnej kaszy (ewentualne grudki należy rozdrobnić widelcem) dodać jajka i mąkę, posolić.
  • Z tak przygotowanej masy formować okrągłe kulki i gotować je w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Kluski szlacheckie można podawać jako samodzielne danie polane masłem. Stanowią też doskonały dodatek do dań mięsnych.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej