Kluski szlacheckie: przepis na smaczne kluski z kaszy jaglanej
2021-10-12

łatwy
25 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kluski szlacheckie to proste danie, które łatwo przygotujesz z dostępnej i zdrowej kaszy jaglanej. Kluski doskonale smakują same, ale jeszcze lepiej z dodatkiem gulaszy warzywnych lub mięsnych.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- 5 łyżek mąka
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę sparzyć na sicie wrzątkiem, by straciła charakterystyczną goryczkę, odcedzić i zalać wrzącym mlekiem z masłem.
- Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i ugotować (zapobiegnie to konieczności mieszania kaszy, przypalaniu się jej i mleka na dnie garnka).
- Wystudzić, a następnie do zimnej kaszy (ewentualne grudki należy rozdrobnić widelcem) dodać jajka i mąkę, posolić.
- Z tak przygotowanej masy formować okrągłe kulki i gotować je w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Kluski szlacheckie można podawać jako samodzielne danie polane masłem. Stanowią też doskonały dodatek do dań mięsnych.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz