Kluski śląskie: tradycyjny przepis

Kluski śląskie tradycyjny przepis
Autor: Shutterstock Kluski śląskie według tradycyjnego śląskiego przepisu zawsze się udają
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Kluski śląskie to danie, które trafiło do ogólnopolskiej kuchni z regionalnej kuchni śląskiej. Przepis na kluski śląskie jest prosty - bez względu na ilość ugotowanych ziemniaków  kluski się udadzą, gdy zastosujemy jeden prosty trick. Przeczytaj przepis i poznaj tajemnicę udanych klusek śląskich !

Dlaczego kluski śląskie mają dziurkę?

Pewnie nie jeden raz zastanawialiście się po co kluskom śląskim dziurka? Ba! Niektóre kluchy bez dziurki, bez tego uroczego dołka w kluskowej bródce, o zgrozo, sprzedawane są jako kluski śląskie... Nie, nie, i jeszcze raz nie. Kluski bez dziurki w ogóle się nie liczą. Kluski bez dziurki są niczym niebo bez słońca. Smunte, ponure i bez smaku. Dziurka w kluskach śląskich jest niezbędna. To w dziurce, w tym małym zagłębieniu zrobionym czubkiem palca, zbiera się... pyszny sos. Sos, którym polejemy kluski. Może też być stopiony tłuszcz ze skwarkami boczku... Po prostu pycha! Bez tej dziurki toczona, pulchna i biała kluska nie ma sensu. Bez dziureki wali się cały kluskowy świat. Dziurkujcie kluski ile wlezie i wcinajcie ile się zmieści w trzewiach! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana wg przepisu, czyli ok. 1/4 objętości ugotowanych ziemniaków
  • sól
  • ewentualnie 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
  • Gorące przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa.
  • Układamy ziemniaki w misce i równo przyklepujemy, a następnie dzielimy nożem na cztery równe części.
  • Jedną część wyjmujemy, na jej miejsce wsypujemy dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej.
  • Dodajemy wyjęte ziemniaki, jajko (niekoniecznie) sól i całość zagniatamy.
  • Z ciepłej jeszcze masy formujemy okrągłe kluseczki wielkości orzecha włoskiego z dołkiem po środku i układamy na deseczce posypanej mąką ziemniaczaną. 
  • Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do wypłynięcia i ponownego zagotowania wody.
  • Podajemy ze zrazami, gulaszem, polane stopioną słoniną, masłem lub polane masłem i posypane cukrem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej