Kluski leniwe ze szpinakiem: szybkie i pyszne
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Kluski z sera i twarogu są pyszne i łatwe do przygotowania. Idealnie sprawdzą się wtedy, gdy mamy ochotę na coś lekkiego, domowego i pożywnego. Na dodatek można je przygotować dosłownie w 20 minut. Doskonale smakują polane masłem szałwiowym. Gdy wszystkie nie zostaną zjedzone - można je odsmażyć.
SKŁADNIKI
- 1 kg szpinaku
- 25 dag tłustego białego sera
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz, 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki masła
- garść pokrojonych liści świeżej szałwii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak myjemy i krótko gotujemy w małej ilości osolonej wody. Odcedzamy, dokładnie odciskamy i drobno siekamy.
- Rozgniatamy ser widelcem, dodajemy szpinak, jajko, mąkę, sól, nieco pieprzu i gałkę muszkatołową.
- Wszystko razem zagniatamy. Na stolnicy posypanej mąką formujemy z ciasta wałeczki o średnicy około 2 cm, długości 4 cm.
- Wrzucamy kluski do wrzącej wody, a kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową.
- W czasie gdy kluski gotują się, rozpuszczamy na patelni masło i obsmażamy na nim krótko szałwię.
- Kluski układamy na ogrzanym półmisku, polewamy gorącym masłem z szałwią.