Kiedy makaron się gotuje, robię lekki i aromatyczny sos. To danie jest idealne na szybki obiad

Dieta wegetariańska
Jeżeli szukacie łatwego i szybkiego przepisu na lekki obiad z makaronem w roli głównej, koniecznie sprawdźcie tę recepturę. Wyśmienity makaron w sosie jogurtowo-czosnkowym jest pyszny i aromatyczny. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i trwa niewiele ponad 10 minut. Nie wierzycie? Sprawdźcie błyskawiczny przepis na doskonały makaron z sosem z jogurtu i czosnku.
Z czego zrobić makaron w sosie jogurtowo-czosnkowym?
W tym prostym przepisie na lekki i zdrowy obiad wykorzystuje się tylko kilka składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Danie składa się tylko z czterech artykułów spożywczych i dwóch przypraw, które każdy ma w domu.
W przeciwieństwie do klasycznych przepisów na makaron w sosie to danie jest tak samo pyszne, ale o wiele mniej kaloryczne. Zamiast tłustej śmietany idealnie sprawdza się jogurt islandzki skyr, który ceniony jest za pozytywny wpływ na zdrowie. Dzięki temu potrawę można jeść bez wyrzutów sumienia.
Co jest potrzebne, aby zrobić pełen smaku i aromatu makaron w sosie jogurtowo-czosnkowym? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- makaron – każdy rodzaj makaronu pasuje do tego dania
- jogurt islandzki skry naturalny
- czosnek
- oliwa z oliwek
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić makaron w sosie jogurtowo-czosnkowym?
Przepis na wyśmienity makaron w lekkim i aksamitnym sosie z jogurtu skyr i czosnku jest łatwy. Największą zaletą tego dania jest czas przygotowania. Obiad jest gotowy w 10 minut. Według proporcji składników podanych w przepisie można przygotować cztery porcje tego znakomitego dania idealnego na rodzinny obiad.
Jak więc robi się pełen smaku i aromatu makaron w sosie jogurtowo-czosnkowym? Taki obiad jest łatwy, szybki i przepyszny. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, sprawdzi się zawsze i będzie smakował każdemu.
- 1. krok – ugotowanie makaronu
- 2. krok – podsmażenie czosnku i połączenie go z jogurtem skyr
- 3. krok – wymieszanie makaronu z sosem jogurtowo-czosnkowym
Czym wzbogacić makaron w sosie jogurtowo-czosnkowym?
Jedną z wielu zalet tego przepisu jest to, że przepis można modyfikować. To podstawowa receptura i można ją zmieniać. Smak makaronu w tym aromatycznym sosie wzbogacą świeże lub suszone zioła. Sprawdzi się też papryczka chili, która nieco zaostrzy smak dania. Sos wzbogaci szpinak lub pieczarki. Porcje można delikatnie oprószyć startym parmezanem i udekorować listkami świeżej bazylii. W każdej wersji makaron w sosie jogurtowo-czosnkowym smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu
- 500 g jogurtu naturalnego typu skyr
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojony w cienkie plasterki czosnek około 2 minut. Cały czas mieszać.
- Patelnię zestawić z ognia i wlać jogurt islandzki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Dodać ugotowany i odcedzony makaron. Dokładnie wymieszać, aby cały pokrył się sosem.
- Podawać na obiad.