Jak zrobić łatwe i pyszne spaghetti? Podajemy prosty przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Spaghetti to jedno z najprostszych i najpyszniejszych dań, które szczególnie uwielbiają najmłodsi. Można jednak zrobić je z dodatkiem wina i pikantnych papryczek, a wtedy zmieni swój smak i przypadnie do gustu bardziej wyrobionym smakoszom. Sprawdź, jak zrobić prostą i pyszną pastę!
SKŁADNIKI
- 5 pomidorów
- 1 papryka czerwona
- 5 pieczarek
- kieliszek czerwonego wina
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 3 ostre papryczki piri-piri
- 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- sól
- zioła prowansalskie
- bazylia
- parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane pomidory duś pod przykryciem, aż wypuszczą sok. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek i ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina.
- W drugim garnku, na oliwie z oliwek (tak, by składniki się nie przypaliły), przesmaż drobno posiekany czosnek, pokrojoną w małe kostki paprykę, pokrojone na drobno (z usuniętymi ziarenkami) ostre papryczki i pieczarki. Duś pod przykryciem, na małym ogniu, 20 min, po czym przelej wszystko do garnka z pomidorami i zamieszaj. Gotuj przez mniej więcej 10 min, dodając do smaku ziała prowansalskie, trochę soli i świeże listki bazylii.
- Polej sosem ugotowany wcześniej makaron (al dente; pamiętaj, by nie gotować za długo, nic nie smakuje gorzej niż przegotowane kluski). Całość posyp parmezanem.