Fusilli alla rusticana - przepis na danie kuchni włoskiej
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Kuchnia włoska, pełna aromatycznych sosów i makaronów obfituje w pełnowartościowe posiłki, idealne na każdą porę roku. Sprawdź, jak zrobić fusilli alla rusticana.
Na podst. mat. pras. Malma.
SKŁADNIKI
- 200 g makaronu fusilli
- 1 surowa, wędzona kiełbasa wieprzowa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 suszone pepperoncino
- oliwa z oliwek
- pół puszki pomidorów
- natka pietruszki
- bazylia
- sól
- pieprz
- grana padano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę. Gdy się zrumieni dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pomidory i chwilę dusimy.
- Doprawiamy solą i pieprzem, a na końcu dodajemy grubo posiekane zioła.
- Makaron mieszamy z sosem i posypujemy tartym serem, serwujemy gorące.