Doskonały makaron z mielonym mięsem i zielonym groszkiem: duża porcja
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Makaron z mielonym mięsem i zielonym groszkiem to pyszna potrawa dla każdej rodziny. Ciekawe połączenie smaków czyni to sycące danie pełnowartościowym posiłkiem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 700 g suchego makaronu
- 750 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 puszka zielonego groszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Na rozgrzanym tłuszczu zrumienić mielone mięso.
- Dodać pokrojoną cebulę i smażyć 4-6 minut.
- Dodać pomidory z puszki, razem z sokiem, oraz czosnek, zioła i pozostałe przyprawy. Wymieszać i dusić 10 minut.
- Na koniec dodać groszek i odcedzony makaron, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić jeszcze 7 minut.