Wielkanocny mech: pyszne ciasto z kremem mascarpone
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Wielkanocny mech to zabawna wariacja ciasta Zielony mech, które wszyscy uwielbiamy. To pyszne ciasto z kremem zrobicie szybko i bez większego wysiłku.
Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie zieloną barwę.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 200 g szpinaku młodego np. marki Eisberg
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki krupczatki
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- ziarenka z jednej laski wanilii
- Dekoracja:
- czekoladowe jajeczka w cukrowej skorupce
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty, aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować.
- Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników.
- Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem.
- Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu.
- Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować np. czekoladowymi jajkami.