Wegański piernik pomidorowy. Raz spróbujesz, pokochasz na zawsze
2022-11-24
łatwy
20 min
8
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Puszysty, aromatyczny i delikatnie wilgotny - taki jest piernik pomidorowy. W dodatku nie zawiera ani grama produktów odzwierzęcych, więc jest w pełni wegański. Świetna opcja nie tylko dla wegan i wegetarian, ale także dla tych którzy przygotowują się do świąt i mają w bliskim gronie kogoś, kto nie jada niczego, co by pochodziło od zwierząt. W tym pierniku zamiast jajek i miodu mamy pomidory z puszki i banana. I wychodzi przepyszny!
SKŁADNIKI
- 1 banan
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- (opcjonalnie) dżem truskawkowy do przełożenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Banana obrać i rozgnieść widelcem na pulpę, dodać do niego pomidory, olej i cukier i zmiksować ręcznym blenderem na gładką masę.
- W drugiej misce wymieszać dokładnie wszystkie pozostałe suche składniki, a następnie dodać je do mokrych i dokładnie wymieszać łyżką.
- Gdy składniki całkowicie się połączą, przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok 40-50 minut - do suchego patyczka.
- Ciasto wyjąć z piekarnika, a gdy lekko przestygnie również z blaszki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia na kratce.
- Wystudzone ciasto można przekroić i przełożyć dżemem truskawkowym i polać polewą czekoladową.
Jak zrobić ciasto na piernik staropolski.