Wegański piernik pomidorowy. Raz spróbujesz, pokochasz na zawsze

Piernik pomidorowy
Autor: Shutteratock Piernik pomidorowy to wegańska wersja popularnego świątecznego ciasta.
łatwy
20 min
8

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Puszysty, aromatyczny i delikatnie wilgotny - taki jest piernik pomidorowy. W dodatku nie zawiera ani grama produktów odzwierzęcych, więc jest w pełni wegański. Świetna opcja nie tylko dla wegan i wegetarian, ale także dla tych którzy przygotowują się do świąt i mają w bliskim gronie kogoś, kto nie jada niczego, co by pochodziło od zwierząt. W tym pierniku zamiast jajek i miodu mamy pomidory z puszki i banana. I wychodzi przepyszny!

SKŁADNIKI

  • 1 banan
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • (opcjonalnie) dżem truskawkowy do przełożenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Banana obrać i rozgnieść widelcem na pulpę, dodać do niego pomidory, olej i cukier i zmiksować ręcznym blenderem na gładką masę.
  • W drugiej misce wymieszać dokładnie wszystkie pozostałe suche składniki, a następnie dodać je do mokrych i dokładnie wymieszać łyżką.
  • Gdy składniki całkowicie się połączą, przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok 40-50 minut - do suchego patyczka.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika, a gdy lekko przestygnie również z blaszki i pozostawić do całkowitego wystygnięcia na kratce.
  • Wystudzone ciasto można przekroić i przełożyć dżemem truskawkowym i polać polewą czekoladową.
Jak zrobić ciasto na piernik staropolski.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej