Truskawkowa pianka - lekkie ciasto bez pieczenia na letni deser
2022-06-01
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Truskawkowa pianka to lekki mus owocowy zamknięty w formie ciasta. Delikatny, aksamitny, pachnący truskawkami - idealny na upalne popołudnie. Do kawy lub drinka.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg truskawek
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka śmietany 36%
- 2 łyżki żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę zalać 50 ml. zimnej wody i odstawić na 10 min. Gdy napęcznieje podgrzewać ją na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści, uważając aby nie zagotować. Gotową odstaw do przestygnięcia.
- Umyte truskawki zmiksować z jogurtem, sokiem z cytryny i cukrem, a następnie połączyć z przestudzoną żelatyną.
- Śmietanę ubić na sztywno i dodać do musu truskawkowego. Delikatnie wymieszać.
- Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wylać do niej masę.
- Wierzch udekoruj świeżymi truskawkami i wstaw na noc do lodówki, aby pianka stężała.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?