Truskawkowa pianka - lekkie ciasto bez pieczenia na letni deser

Truskawkowy puszek - lekka pianka bez pieczenia na letni deser
Autor: Shutterstock Truskawkowy puszek to lekka pianka owocowa.
łatwy
30 min
4

Truskawkowa pianka to lekki mus owocowy zamknięty w formie ciasta. Delikatny, aksamitny, pachnący truskawkami - idealny na upalne popołudnie. Do kawy lub drinka.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg truskawek
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 2 łyżki żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żelatynę zalać 50 ml. zimnej wody i odstawić na 10 min. Gdy napęcznieje podgrzewać ją na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści, uważając aby nie zagotować. Gotową odstaw do przestygnięcia.
  • Umyte truskawki zmiksować z jogurtem, sokiem z cytryny i cukrem, a następnie połączyć z przestudzoną żelatyną.
  • Śmietanę ubić na sztywno i dodać do musu truskawkowego. Delikatnie wymieszać.
  • Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wylać do niej masę.
  • Wierzch udekoruj świeżymi truskawkami i wstaw na noc do lodówki, aby pianka stężała.