To ciasto należy do moich ulubionych. Przepis dostałam od swojej babci

2025-02-26
Kinga Goldstein
To ciasto należy do moich ulubionych. Przepis dostałam od swojej babci
Autor: Shutterstock.com To ciasto należy do moich ulubionych. Przepis dostałam od swojej babci
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Pyszne i szybkie ciasto wypełnione wartościowymi składnikami? To wcale nie musi być jedynie marzenie. Przykładem jest to ciasto wypełnione ogromną ilością orzechów. Nie tylko robi się je niezwykle prosto, ale przy tym jest ono również bardzo smaczne i odżywcze.

Ciasto orzechowe nie tylko wspaniale smakuje. O czym warto wiedzieć?

Pyszne ciasto z orzechami jest niezwykle proste do wykonania, a podczas pieczenia wypełni nasz dom wspaniałym, korzennym aromatem. To ciasto jest nie tylko przepyszne, ale dzięki orzechom znajduje się w nim cała masa wartości odżywczych.

Orzechy laskowe zawierają bowiem całą masę witaminę E, jak i witaminę C, A, K, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Co więcej, znajdują się w nich również jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz fosfor i wapń. Warto więc pamiętać o włączeniu ich do diety.

Ciasto przygotowane z nimi nie tylko więc zaspokoi naszą ochotę na coś słodkiego, ale również dostarczy nam ważnych minerałów i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

O tym pamiętaj przed rozpoczęciem pieczenia. Kilka rad

Samo przygotowanie ciasta jest niezwykle proste, wystarczy zmiksować kilka składników i połączyć je z orzechami. Co jednak ważne, w cieście powinniśmy ograniczyć ilość tłuszczu, ponieważ już same orzechy całkiem sporo go zawierają. 

Dobrym pomysłem będzie na przykład uprażenie orzechów na patelni przed dorzuceniem ich do ciasta. Sprawi to, że będą one znacznie bardziej chrupiące i aromatyczne.

SKŁADNIKI

  • 200 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 150 g siekanych orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól
  • 50 ml mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie ciasto ucieramy z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią na puszystą masę.
  • Cały czas miksując dodajemy stopniowo jajka.
  • W osobnej misce mieszamy mąkę z orzechami, solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
  • Następnie stopniowo dodajemy suche składniki do utartego z cukrem masła na przemian z mlekiem.
  • Miksujemy tylko do połączenia się składników.
  • Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy łyżką.
  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię.
  • Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Kinga Goldstein