Szarlotka ZIELONE JABŁUSZKO - jednocześnie słodka i orzeźwiająca, przepyszna!
2022-02-13
łatwy
50 min
8
Szarlotkę ZIELONE JABŁUSZKO można przygotować z każdego rodzaju jabłek, choć najsmaczniejsza wychodzi z winnych lub kwaskowych odmian. Ja przygotowuję ją zazwyczaj z szarej renety, bo wg mnie to najlepsze jabłka do jabłeczników i innych wypieków - soczyste, o zwartym miąższu i świetnie wyważonym balansie między słodyczą a kwaśnym smakiem. W tym przepisie świetnie komponują się z agrestową galaretką, która nadaje masie odpowiedni odcień.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki + 1 łyżka mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- Masa jabłkowa:
- 5 jabłek
- 2 galaretki agrestowe
- Masa śmietanowa:
- 0,5 l śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka oddzielić od żółtek i ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Ne przerywając miksowania dodawać co ok 1 min 1 łyżkę cukru.
- Gdy powstanie sztywna, błyszcząca piana (niemal jak na bezę) wlać cienkim strumieniem olej (oczywiście cały czas miksować)
- Następnie dodać pojedynczo żółtka (kolejne dodawać dopiero, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z pianą). Zakończyć miksowanie.
- Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połączyć składniki mieszając rózgą lub szpatułką.
- Biszkopt przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki (proporcje podane są na taką o boku 25x25 cm). Piec 30 minut w 180 st. C. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i bardzo dokładnie wymieszać, aż całkowicie się rozpuści. Przestudzić.
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, wymieszać i dodać do przestudzonej galaretki.
- Gdy galaretka z jabłkami zacznie tężeć przełożyć ją na wystudzony biszkopt.
- Żelatynę rozpuścić w 4-5 łyżkach wrzątku i wystudzić.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec ubijania zminimalizować obroty, wlać cienkim strumieniem żelatynę i połączyć ze śmietaną.
- Masę śmietanową wyłożyć na ciasto, wyrównać wierzch. Deser włożyć na kilak godzin do lodówki, aby się ścisnął.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?