Szarlotka ZIELONE JABŁUSZKO - jednocześnie słodka i orzeźwiająca, przepyszna!

Szarlotka ZIELONE JABŁUSZKO
Autor: Shutterstock Szarlotka ZIELONE JABŁUSZKO to pyszne ciasto z jabłkami i słodką pianką.
łatwy
50 min
8

Szarlotkę ZIELONE JABŁUSZKO można przygotować z każdego rodzaju jabłek, choć najsmaczniejsza wychodzi z winnych lub kwaskowych odmian. Ja przygotowuję ją zazwyczaj z szarej renety, bo wg mnie to najlepsze jabłka do jabłeczników i innych wypieków - soczyste, o zwartym miąższu i świetnie wyważonym balansie między słodyczą a kwaśnym smakiem. W tym przepisie świetnie komponują się z agrestową galaretką, która nadaje masie odpowiedni odcień.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki + 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • Masa jabłkowa:
  • 5 jabłek
  • 2 galaretki agrestowe
  • Masa śmietanowa:
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Ne przerywając miksowania dodawać co ok 1 min 1 łyżkę cukru.
  • Gdy powstanie sztywna, błyszcząca piana (niemal jak na bezę) wlać cienkim strumieniem olej (oczywiście cały czas miksować)
  • Następnie dodać pojedynczo żółtka (kolejne dodawać dopiero, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z pianą). Zakończyć miksowanie.
  • Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połączyć składniki mieszając rózgą lub szpatułką.
  • Biszkopt przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki (proporcje podane są na taką o boku 25x25 cm). Piec 30 minut w 180 st. C. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i bardzo dokładnie wymieszać, aż całkowicie się rozpuści. Przestudzić.
  • Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, wymieszać i dodać do przestudzonej galaretki.
  • Gdy galaretka z jabłkami zacznie tężeć przełożyć ją na wystudzony biszkopt.
  • Żelatynę rozpuścić w 4-5 łyżkach wrzątku i wystudzić.
  • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Pod koniec ubijania zminimalizować obroty,  wlać cienkim strumieniem żelatynę i połączyć ze śmietaną.
  • Masę śmietanową wyłożyć na ciasto, wyrównać wierzch. Deser włożyć na kilak godzin do lodówki, aby się ścisnął.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?

Galeria: 25 przepisów na ciasta szarlotkę, jabłecznik, ciasto z jabłkami

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej