Śmietanowiec z galaretkami: przepis na ciasto na zimno
2023-07-12
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Śmietanowiec z galaretką to pyszny deser na zimno przygotowany z tłustej śmietany gęsto nadzianej owocowymi galaretkami. Jeśli masę śmietanową wylejecie na biszkoptowy spód, śmietanowiec zamieni się w „ciasto” na zimno. Można śmietanowiec wzbogacić świeżymi owocami, wylać na wierzch dodatkową galaretkę. Taki deser doskonały jest na upalny dzień, ale najlepiej udaje się w chłodniejsze dni, gdy temperatura nie przeszkadza stężeć galaretce.
Polecamy także przepis na Śmietanowca z owocami
SKŁADNIKI
- 3 galaretki o różnym smaku i kolorze: pomarańczowa, wiśniowa, agrestowa
- ok. 330 ml śmietany 30% lub 36% (z lodówki)
- 500 g śmietany 18% lub jogurtu
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku
- 8 łyżek zimnej wody
- 6 łyżek cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody, niż w przepisie. Każdą galaretkę oddzielnie rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wylać do oddzielnych płaskich naczyń. Pozostawić do ostygnięcia.
- Po wystygnięciu galaretki wstawić do lodówki, aby stężały. Kiedy galaretki są gotowe, każdą z nich pokroić w kostkę.
- Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do spęcznienia na około 5 minut.
Po tym czasie żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej (mieszać do całkowitego rozpuszczenia; żelatyny nie wolno zagotować, ponieważ straci swoje właściwości żelujące). Odstawić do ostygnięcia. - Ciepłą, ale nie gorącą żelatynę zmiksować ze śmietaną 18%. Ubić śmietanę 30%, dodać do masy i wszystko razem wymieszać.
- Następnie do masy śmietanowej dodać pokrojone galaretki i ponownie wszystko wymieszać.
- Tak przygotowaną masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Deser wstawić do lodówki na około 3–4 godziny.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie